Külföld

Ellenzik a radarállomást a cseh szociáldemokraták

admin
admin

2007. 02. 02. 15:06

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elutasítja, hogy Csehországban amerikai radarállomás létesüljön. A legnagyobb ellenzéki párt hivatalos és részletes álláspontját erről a kérdésről a következő napokban teszik közzé.

“Az amerikai radarállomás létesítése Csehországban kétoldalú megállapodás alapján ellentétben van azzal az elvvel, hogy az ország biztonságát kollektív módon a NATO keretében kell bebiztosítani” – állította Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök.

Kifejtette: a párttagok között felmérést végeztek, s azok nagy többséggel a radarállomás ellen foglaltak állást és népszavazást követelnek az ügyben. “A szociáldemokraták ezért a közeljövőben népszavazási törvényjavaslatot nyújtanak be a képviselőház elé” – mondta az ellenzéki pártelnök, volt kormányfő.

Az Egyesült Államok a közelmúltban arra kérte Prágát, hogy engedélyezze egy amerikai radarállomás felépítését a Prágától mintegy hatvan kilométerre délnyugatra fekvő Jince katonai kiképzőkörzetben. A radarállomás az amerikai védelmi pajzs része lenne. A hozzá tartozó rakétaelhárító támaszpontot az amerikaiak Lengyelországban szeretnék felépíteni. A két ország államfője már megegyezett abban, hogy az ügyben folyamatosan egyeztetnek.

A szociáldemokratákon kívül a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) is elutasítja a radarállomást, s ugyancsak népszavazás kiírását követeli. A két ellenzéki párt most megpróbálja rákényszeríteni a jobbközép koalíciót arra, hogy rendezzenek rendkívüli parlamenti vitát a témáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.