Nagyvilág

Két magyar a vatikáni toplistán

Két magyar kapott helyet a keresztény világ első tíz embere között: Erdő Péter bíboros-prímás a negyedik, Habsburg Ottó a nyolcadik helyen szerepel az Inside the Vatican magazin listáján – írja a Népszabadság.

Erdő Péter ugyanakkor a lap szerint ma Európában a legjelentősebb katolikus vezető. A vatikanisták szaklapjának számító, de nem egyházi újság szerkesztősége a többi nemzetközi magazin példájára hatodik éve készít top tíz-listát az elmúlt év keresztény emberéről.

Első helyen azok szerepelnek, akik névtelenül szenvednek hitükért: az év emberei a kereszténység modern mártírjai lettek – elsősorban Kínára gondolva, ahol az üldözött földalatti egyház 8 millió hívőjének a pápa iránti hűsége a Vatikán számára is meglepetést jelent.

A második helyre a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka I. Bartolomeosz, a katolikus-ortodox párbeszéd embere került: a XVI. Benedekkel való isztambuli kézfogása lehet a pápa Moszkvába vezető útjának kulcsa. Harmadik az olasz Piero Parolin szentszéki külügyminiszter-helyettes, akit az Inside the Vatican a pápa utáni negyedik legfontosabb embernek tart a kúriában.


Erdő: Magyarország elismerése


A Vatikáni Rádiónak adott interjújában Erdő Péter úgy nyilatkozott, hogy a megtisztelő hely biztosan Magyarország, a magyar egyház, illetve a térség egyházának is egyfajta elismerése – tudósít az MTI.


„Meg vagyok győződve arról, hogy európai viszonylatban térségünknek valóban különleges hivatása van. Hiszen egyrészt most már belül vagyunk az Európai Unión is, kulturális gyökereink szerint mindig is a nyugathoz tartoztunk, ugyanakkor szerves kapcsolatunk van történelmi és társadalmi értelemben egyaránt Európa keleti felével…” – mondta a bíboros.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik