Nagyvilág

Folytatódott az angliai terrorellenes razzia

Csütörtökön is folytatódott a rendőrségi akció az észak-angliai Birminghamben, ahol előző nap kilenc személyt vettek őrizetbe hivatalosan nem részletezett terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

A nagyvárosban csütörtök este is még tucatnyi helyszínen – zömmel magánházakban – folyt a kutatás nyomok után, miközben megkezdődött a lefogott gyanúsítottak rendőrségi kihallgatása. Birminghamben egész negyedek voltak továbbra is lezárva, és rendőrségi források szerint a vizsgálat még akár hetekig is eltarthat.

A biztonsági szolgálatok azonban másfél nappal az utóbbi hónapok legnagyobb terrorellenes rajtaütése után sem közölték az akció közvetlen okát, de a sajtó tényként kezeli azt az értesülést, hogy az őrizetbe vettek a brit hadsereg egyik muszlim katonájának elrablására, majd lefejezésére készültek, és a kivégzést bemutatták volna az interneten.


Online kivégzést terveztek

A The Sun tudni véli, hogy a kiszemelt áldozatjelölt a katonai hírszerzés egy tizedese lett volna, aki nemrég tért vissza Irakból. A legnagyobb brit tömeglap szerint a gyanúsítottak két lehetséges áldozatot is kinéztek, de az elsődleges jelölt a szóban forgó tizedes volt, akit az utcán raboltak volna el.


Az akció szervezése olyan előrehaladott szakaszban járt, hogy az akkor már figyelt terroristák egyike egy elektronikai boltban már a videokamerát is megvásárolta, amellyel a tervezett lefejezést valószínűleg filmre vették volna. A The Sun szerint ugyanakkor a kivégzést egyenesben is “közvetítették” volna az interneten.

A lap szerint a csoport két elmenekült tagját még mindig keresik, és még a légiforgalmat is korlátozták Birmingham térségében, hogy egy felderítő repülőgép zavartalanul segíthesse a keresést. A gép mobiltelefon-hívások lehallgatására és a számítógépes adatforgalom figyelésére is alkalmas – írta a The Sun, amely szerint a két kiszemelt brit muszlim katonát a védelmi minisztérium rendeletére biztonságos helyre szállították.


Szemet szemért

A The Daily Telegraph ugyanakkor úgy tudja, hogy az áldozat egy 20 éves, Afganisztánt megjárt brit muszlim katona lett volna. A legnagyobb konzervatív brit napilapnak biztonsági források azt mondták: az akcióval az iszlám szélsőségesek azt akarták jelezni, hogy ha Nagy-Britannia hadban áll az ő országaikban, akkor ők “Nagy-Britanniában kezdenek háborúba”.

A lap értesülése szerint a lefogottak zöme 20-as, 30-as éveiben járó, pakisztáni származású brit, illetve egyikük pakisztáni állampolgár. A rajtaütést félévi felderítő munka előzte meg, amelyben részt vett a brit belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik