Nagyvilág

Felfüggesztené a kivégzéseket az unió

Az Európai Parlament állásfoglalásban követeli a halálbüntetés eltörlését az egész világon, és egy olyan ENSZ-határozatot sürget, mely „azonnal és feltétel nélkül” világszerte moratóriumot hirdetne a kivégzésekre.

Az Európai Parlament csütörtökön, brüsszeli ülésén, 591-31 arányban állásfoglalást fogadott el „a halálbüntetésre vonatkozó egyetemes moratóriumról”. A szöveg szerint: „a halálbüntetés kegyetlen és embertelen büntetés, és az élethez való jog megsértése”; eltörlése „az Európai Unió alapértéke, és az uniós tagságot kérelmező országokkal szemben támasztott feltétel”.

Az EP szerint „a halálbüntetés eltörlése hozzájárul az emberi méltóság növeléséhez és az emberi jogok folyamatos fejlődéséhez”. A képviselők ENSZ-határozattal „azonnal és feltétel nélkül” világszerte moratóriumot hirdetnének a kivégzésekre. A moratórium „tényleges végrehajtásának ellenőrzése az ENSZ főtitkárának hatáskörébe tartozna”.

Terrorcselekményekre sem vezetnék be

A képviselőket egyrészt aggasztja, hogy sok ország „nemzeti joga még mindig – vagy ismét – rendelkezik halálbüntetésről, és évente emberek ezreinek kivégzéséről”, másrészt viszont üdvözlik „a halálbüntetés teljes eltörlését Libériában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Moldovában, valamint azt, hogy a perui kongresszus elutasította a halálbüntetés terrorista cselekmények esetére való bevezetését”.

A szöveg emlékeztet: „az Európai Unió az 1998. június 6-án Luxembourgban elfogadott, a halálbüntetésre vonatkozó EU-iránymutatások keretében úgy határozott, hogy a nemzetközi testületekben a halálbüntetés eltörléséért fog dolgozni”.

Az EP legutóbb idei első plenáris ülésén, a bolgár ápolónőkre kiszabott líbiai ítélet kapcsán emelte fel szavát a halálbüntetés ellen. A képviselők tovább elítélik „Szaddám Husszein kivégzését és azt, hogy a média visszaélt felakasztásával”. A parlament a kivégzés módját külön is elítélte.

Kína az élen

A mai demokratikus országok közül csak az USA államainak többsége, Japán és Oroszország az, ahol fennáll a halálbüntetés intézménye, bár azt csak a legsúlyosabb életellenes bűncselekmények büntetéseként alkalmazzák. Ma a világ 74 országában engedi meg a törvény a halálbüntetést (az említett országokon kívül Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia és a Karib-térség egyes államaiban. A legtöbb országban azonban csak gyilkosság, illetve háborús bűncselekmény miatt szabják ki. Néhány országban ezen kívül a kábítószerrel való kereskedelmet is halállal büntetik (Kína, Indonézia, Malajzia, Szaúd-Arábia, Szingapúr és Vietnam.)

Több diktatórikus berendezkedésű országban még ma is végrehajtanak kivégzéseket politikai okokból. Az Amnesty International jelentése szerint 2004-ben 25 országban alkalmaztak halálbüntetést összesen 3797 esetben. A kivégzések 90 százalékát Kínában hajtották végre (összesen kb. 3400 személy). Kínában 1990 és 2001 között legalább 20 000 kivégzést hajtottak végre, részben politikai okokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik