Nagyvilág

Brit csapaterősítés Afganisztánban

Nagy-Britannia 800 fővel növeli a nyár végéig az Afganisztán déli részén tevékenykedő katonai erőinek létszámát, miközben ötszáz fővel csökkenteni az afgán fővárosban, Kabulban állomásozó csapatainak létszámát.

A dél-afganisztáni Hilmend tartományban így 5800-ra nő a brit csapatlétszám. A lépés hátterében feltehetőleg az áll, hogy a nemzetközi erők és a kabuli kormány hadserege ellen harcoló fanatikus szunnita muzulmán tálibok és más fegyveres felkelők nagyszabású offenzívát helyeztek kilátásba tavaszra az ázsiai ország déli részén.

A kabuli csapatlétszám csökkentése azzal függ össze, hogy a britek átadják a hét végén a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők parancsnokságát az amerikaiaknak – magyarázta az intézkedést Des Browne brit védelmi miniszter.

A jelenleg Hilmend tartományban lévő Harrier (Rétihéja) GR7 és GR9 brit harci repülők, Apache harci helikopterek, Viking típusú kétéltű harcjárművek és ezek kiszolgáló alakulatai 2009 áprilisáig maradnak Afganisztánban.

London kevéssel korábban jelezte azt a szándékát, hogy az év végéig több ezer fővel kívánja csökkenteni az Irakban szolgáló brit katonák számát. Irakban jelenleg 7100 brit katona teljesít szolgálatot, túlnyomó többségük az arab ország déli részén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik