Nagyvilág

Az USA Iránt vádolja a támadás miatt

Az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy Irán közvetlenül részt vett a kerbelai amerikai támaszpont elleni, január 20-ai támadásban, amelyben öt amerikai katona halt meg - jelentette kedden a CNN hírtelevízió.

A tv-csatorna amerikai kormányilletékesekre hivatkozva arról számolt be, hogy a Pentagon jelenleg vizsgálatot folytat a támadásról, amelyet amerikai egyenruhára emlékeztető öltözéket viselő emberek hajtottak végre az iraki városban, és tisztázni akarja, hogy irániak vagy pedig irániak által kiképzettek voltak-e a támadók. A CNN által idézett egyik illetékes szerint ez a támadás professzionálisabb volt, mint azok az akciók, amelyeket korábban a fegyveres milíciák vagy külföldi harcosok követtek el.

E gyanú olyan pillanatban röppent fel, amikor Washington fokozza nyomását Teheránra abból a célból, hogy az Iszlám Köztársaság hagyjon fel az iraki lázadók feltételezett támogatásával, illetve a felekezetközi harcokba való beavatkozásával. Irán tagadja ezeket a vádakat.

George Bush amerikai elnök a múlt héten engedélyt adott az Irakot megszálló amerikai haderőknek, hogy elfogják vagy megöljék az Irakban működő iráni ügynököket. Az elnök hétfőn egyúttal figyelmeztetett: “Ha Irán erősíti iraki katonai akcióit katonáink és ártatlan irakiak kárára, határozott fellépésünkre számítson”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik