Külföld

Terrorellenes rajtaütés Angliában

admin
admin

2007. 01. 31. 12:08

Az utóbbi hónapok legnagyobb terrorellenes rajtaütését hajtotta végre a rendőrség a belső elhárítással együttműködve az észak-angliai Birminghamben, ahol szerda reggel nyolc személyt vettek őrizetbe.

Az akció a rendőrségi bejelentés szerint a nagyváros egyik „vegyes etnikumú”, zömmel muszlimok lakta negyedében zajlott, országos kiterjedésű terrorellenes művelet keretében. A rajtaütést félévi felderítő munka előzte meg, amelyben részt vett a brit belső elhárítás (MI5) is.


Új terrorista módszerek

A brit belügyminisztérium közleménye „nagyszabású terrorellenes akcióról” szólt, de a hivatalos közleményekből nem derült ki, hogy az őrizetbe vettek milyen terrorakcióra készültek. A minisztérium talányosan, részletek nélkül úgy fogalmazott, hogy nem tömeges haláleseteket okozó támadásokról, hanem „új megközelítésű terrorista módszerekről van szó”.

A razziát a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján hajtották végre. Az őrizetbe vetteket terrorcselekmények előkészítésével, illetve terrorcselekményekre való felbujtással gyanúsítják.

Eliza Manningham-Buller, az MI5 távozóban lévő igazgatója néhány hete, egy szakmai közönség előtt tartott londoni előadásában – amelyet később az MI5 megjelentetett hivatalos honlapján – azt mondta: a 2005. július 7-ei, 52 halálos áldozattal járó londoni merényletsorozat óta a brit elhárításnak – a rendőrséggel, a külső elhárítással (MI6) és a kormánnyal együttműködve – öt további nagyszabású terrortámadási tervet sikerült meghiúsítania, „százak, sőt valószínűleg ezrek életét megmentve”.


1600-an célkeresztben

Hozzátette ugyanakkor: az MI5-nek és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának jelenleg kétszáz, hazai és külföldi terrorcselekmények kitervelésén és megszervezésén aktívan dolgozó csoport van a célkeresztjében, összesen 1600 azonosított taggal.

A 1600 terroristagyanús személyről szóló közlés az első konkrét szám, amelyet valamely magas rangú brit elhárítási szakértő valaha is említett. Tony Blair miniszterelnök a brit hadsereg jövőbeni feladatairól két hete tartott előadásában azt mondta: még egy teljes nemzedéknyi idő kell a globális terrorizmus megsemmisítéséhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.