Nagyvilág

Önállósultak az európai terroristák

Egy holland jelentés szerint a terrorizmus immár Európa saját belső problémája, s az iszlám radikálisoknak már nem állnak kapcsolatban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Az európai országokban merényleteket végrehajtó, vagy ilyenekre készülő terrorista csoportosulások általában az érintett országok fiataljaiból állnak, akik saját maguk döntenek akciójukról, anélkül, hogy tevékenységüket bármilyen nemzetközi szerveződés irányítaná – állítja az európai iszlám terrorizmusról készített holland jelentés, amelyet szerdai számában ismertetett a De Morgen című belgiumi flamand lap.

A jelentés készítője, Edwin Bakker mintegy 200 iszlám szélsőséges esetét tanulmányozta: olyan emberekét, akik merényleteket hajtottak végre (vagy ilyeneket terveztek) Európában 2001, azaz az amerikai terrortámadások után. S a szakértő nem találta semmilyen nyomát annak, hogy ezek az emberek kapcsolatban álltak volna az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. “A terrorizmus immár Európa saját belső problémája” – mondta.

A lap megszólaltatott egy holland szakértőt is, aki megerősítette holland kollégája véleményét. “Mi sem találunk kapcsolatot az al-Kaidával. Ez ma már nem egy valódi struktúra, hanem jóval inkább egy ideológia. S az iszlám radikálisoknak már nincs is szükségük ilyen struktúrára ahhoz, hogy meghozzák döntéseiket, például hogy elmenjenek harcolni Irakba” – szögezte le az illető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik