Nagyvilág

Meggyengültek a tálibok?

A NATO egyik illetékese szerint az afganisztáni tálibok aligha képesek arra a múlt év súlyos harcai után, hogy - fenyegetőzésüknek megfelelően - nagyszabású offenzívát indítsanak tavasszal.

“Úgy gondoljuk, a tálibok meggyengültek tavaly, és rosszabb állapotban vágnak neki a 2007-es esztendőnek, mint ahogyan a tavalyit kezdték” – mondta szerdán Kabulban Richard Nugee dandártábornok, az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette nemzetközi erők szóvivője.

A tálibok bejelentették a minap, hogy nagyszabású offenzívát készítenek elő az év tavaszára az országban állomásozó külföldi erők és a kabuli kormány hadserege ellen – erre reagált a NATO vezette csapatok szóvivője. Az utóbbi évek folyamán általában alábbhagytak a harcok a zord afganisztáni télben, tavasszal pedig mindig újult erővel lobbantak fel. A nemzetközi erők szóvivője nem zárta ki, hogy idén is ez fog történni, de hozzátette: valószínűtlennek tartja, hogy egy nagyszabású offenzívára képesek lennének a tálibok.

Afganisztánban tavaly voltak a legélénkebbek a harci cselekmények a tálibok rendszerének 2001-es megdöntése óta. Mintegy négyezer ember vesztette életét fegyveres összecsapásokban és különféle merényletekben. A fanatikus szunnita muzulmán radikálisok 139 öngyilkos támadást hajtottak végre a múlt évben Afganisztán területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik