Nagyvilág

A francia feketék fele diszkriminálva érzi magát

Franciaországban a fekete bőrűek 56 százaléka érezte magát már személyesen rasszista diszkrimináció áldozatának a mindennapi életében - derül ki a TNS-Sofres közvélemény-kutatóintézet felméréséből.

A francia feketék egyesületeit képviselő tanács (CRAN) megbízásából először készült felmérés Franciaország fekete bőrű lakosságáról. A francia törvények tiltják a népesség etnikai adatok szerinti számontartását. Patrick Lozes, a CRAN elnöke szerint a felmérés négy szempont alapján kívánt diagnózist alkotni a francia feketékről: a számuk meghatározása után az életkörülményeiket, az őket érő, munkahelyi, iskolai, lakóhelyi diszkriminációt és az ehhez való viszonyulást vizsgálta.

Franciaországban a 18 éven felüli feketék száma 1 865 000. A felmérés szerint 56 százalékukat érte már hátrányos megkülönböztetés: 12 százalékukat gyakran, 19 százalékukat időnként és 25 százalékukat ritkán. A megkérdezettek 61 százaléka az elmúlt egy évben legalább egyszer úgy érezte, bőre színe miatt érte megkülönböztetés, elsősorban a köztereken és a tömegközlekedési járműveken (62 százalék), valamint a munkahelyen (42 százalék). A felmérésben részt vevők 18 százalékuk érezte úgy, hogy a bőre színe miatt nem kapta meg a pályázott állást.

A diszkrimináció elleni harcban a feketék 81 százaléka az egyesületekben és a civil szervezetben bízik és 71 százalékuk az iskolában. A média diszkrimináció-ellenességéről vallott vélemény megoszlik: a feketék 48 százaléka nem, 49 százaléka viszont bízik a sajtóban, 60 százalékuk nem bízik a rendőrségben és 67 százalékuk a politikusokban sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik