Nagyvilág

Börtön várhat a zaklató volt izraeli igazságügyi miniszterre

Bűnösnek mondta ki szerdán egy tel-avivi bíróság Hájim Ramón volt izraeli igazságügyi minisztert szexuális zaklatás vádjában.

Ramónnak 45 nap áll rendelkezésére, hogy megfellebbezze az egyhangúlag elfogadott határozatot – közölte Rivka Aharóni, az ügyben eljáró bíróság szóvivője. A volt minisztert három év börtönre ítélhetik.

Az 56 éves volt miniszter ellen amiatt emeltek vádat, mert erőszakkal megcsókolt egy 18 éves katonalányt egy munkahelyi összejövetelen a védelmi minisztériumban július 12-én, a libanoni Hezbollah elleni izraeli offenzíva első napján. Ramón, aki augusztus 20-án megvált hivatalától, hogy megindulhasson ellene a bírósági eljárás, határozottan tagadta a panaszos állítását. Szeptember közepén kezdődött perében is azt vallotta, hogy a fiatal nő kezdett ki vele, megpróbálta átölelni és a csókot mindketten akarták.

A volt miniszter Ehud Olmert kormányfő egyik bizalmasa, kulcsfontosságú politikai szövetségese és a jobbközép Kadima pártjának tagja, aki a bírósági eljárás alatt is megtartotta parlamenti mandátumát.


Az ítéletnek valószínűleg nem lesz közvetlen hatása a miniszterelnök sorsára, de Olmert várhatóan nagyobb átalakítást fog végrehajtani kormányában, ahol az igazságügyi miniszter feladatait átmenetileg Cipi Livni külügyminiszter látja el. A változások Amír Perec védelmi miniszteri tisztségét is érinthetik, akit sok bírálat ért a libanoni háborúban elkövetett hibák miatt, ráadásul az Izraeli Munkapárthoz tartozó politikus köztudottan rossz viszonyban van Olmerttel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik