Külföld

Atomrobbantással fenyegetőzik Észak-Korea

admin
admin

2007. 01. 31. 08:14

Újabb kísérleti atomrobbantás tervének bejelentésével fenyegetőzött egy meg nem nevezett észak-koreai tisztségviselő arra az esetre, ha nem oldódik meg záros határidőn belül a Phenjan elleni amerikai pénzügyi büntetőintézkedések feloldásáról szóló vita.

A tisztségviselő szavait egy hozzá közel álló forrás ismertette szerdán a brit hírügynökséggel. Washington pénzhamisítással és pénzmosással vádolja Észak-Koreát, és erre hivatkozva vezetett be ellene pénzügyi szankciókat. A két fél között tavaly kétoldalú tárgyalások kezdődtek ezek esetleges feloldásáról. A decemberi tárgyalásokon az amerikai fél közölte azt az elvárását, hogy Phenjan vessen véget az olyan jogsértő pénzügyi műveleteknek, mint az amerikai valuta hamisítása, illetve a drogkereskedelemnek. Phenjan pedig azt követelte, hogy Washington oldja fel egy 24 millió dolláros számlája zárlatát.

A kétoldalú tárgyalások amerikai küldöttségének vezetője, Daniel Glaser, aki a terrorizmus finanszírozása és a pénzügyi bűncselekmények ellen fellépő pénzügyminisztériumi főosztály vezetője, kedden Pekingben találkozott az észak-koreai küldöttséggel. Glaser ezután beszámolt arról, hogy a tárgyalások, ha lassan is, de haladnak, és hogy megalkották a továbbiak „keretét”. Amerikai titkosszolgálati tisztségviselők az állítólagos jogsértő műveletekkel kapcsolatban átadták bizonyítékaikat az észak-koreaiaknak.

A szerdán nyilatkozó forrást tájékoztató észak-koreai tisztségviselő szerint azonban az Egyesült Államok nem tudott bizonyítani semmilyen jogsértő tevékenységet, és emiatt az észak-koreai fél hangot is fog adni sérelmének a február 8-ára Pekingbe kitűzött hatoldalú tárgyalásokon. A kínai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy február 8-án tartják az Észak-Korea okozta nemzetközi atomválság megoldásáról szóló hatoldalú tárgyalások következő fordulóját. Ezen az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea annak reményében ül majd le ismét tárgyalni, hogy sikerül megállapodni Észak-Koreával a 2005. szeptemberi közös nyilatkozat legalább részleges végrehajtásáról. Ebben Phenjan vállalta, hogy gazdasági és biztonsági garanciákért cserébe leszereli atomfegyvereit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.