Nagyvilág

Videóval védik a román kolbászt a vámosoktól

Öt videofelvételel kívánja bizonyítani a Romania Libera bukaresti napilap, hogy a román-magyar határátkelőhelyeken a magyar vámosok "méltatlan" ellenőrzéseknek vetik alá a román állampolgárokat, és elveszik a kolbászaikat. A magyar hatóságok szerint a vámosok és a határőrök szabályszerűen jártak el.

A lap szerkesztőségének néhány tagja autóba ült, a csomagtartóba pedig egy temesvári boltban vásárolt szalonnát, néhány szál kolbászt és két sonkát helyezett el, majd kamerával felszerelkezve próbált átutazni Magyarországra, először Nagylaknál, utána pedig – többször is – a battonyai (tornyai) átkelőhelyen.

Nem engedik be a kolbászt és a szalonnát

A cikkből kiderült: Nagylaknál a magyar vámosok csak a gépkocsit ellenőrizték minden részletében, jövedékköteles cigarettát keresve, de az élelmiszerre ügyet sem vetettek. A battonyai határátkelőnél azonban többszöri alkalommal is baj volt az élelmiszerekkel. Ott viszont az egyik alkalommal a gépkocsit azért nem akarták átengedni, mert a szélvédő sérült volt.

Az írásban azonban az a sérelem “köszön vissza”, amit román állampolgárok már a korábbi hetekben is állítólag jeleztek (soha nem írásban, csak szóban), s amelyről a lap többször is tudósított. Eszerint a magyar vámosok nem engedik bevinni Magyarországra a román állampolgároknál lévő “hazai” élelmiszereket, például a szalonnát vagy a kolbászt.

A hétfői cikk a magyar vámosok következetlenségére próbálta felhívni a figyelmet. Eszerint Nagylaknál nem az ennivaló volt az érdekes, Tornyánál viszont az egyik alkalommal egyértelműen tiltották a szalonna és a kolbász átvitelét (állítólag már a határőrök sem engedték tovább a gépkocsit a kissé távolabb lévő vámosokra hivatkozva). Egy másik esetben az élelmiszer egy részét átengedték volna, ha lett volna állatorvosi tanúsítvány. Majd egy következő alkalommal ismét mereven elzárkóztak a magyar vámosok az élelmiszer átengedésétől.

Videót közöltek a „visszaélésről”

A cikk végén a szerző már jelezte: mindent filmre vettek, így kezükben van a bizonyíték a magyar vámosok “visszaéléseiről”.Öt, egyenként valamivel több mint három és fél perces, meglehetősen rossz minőségű videofelvételről van szó. Az egyiken a magyar vámos (tulajdonképpen pénzügyőr, akinek a dzsekijén “pénzügyi ellenőrzés” felirat látható angol nyelven) tüzetesen átvizsgálja a kocsit, de nem érdekli az ennivaló. Az ellenőrzés egyébként nem tart tovább mintegy három percnél. A másik felvétel vélhetően nem ugyanazon az átkelőhelyen készült, ott a magyar határőr szintén kiszállásra kéri fel az utasokat, és kifogásolja, hogy a szélvédőn – a vezető oldalán – sérülés látható. A kocsi lámpáit egyenként ellenőrzik, miközben hallható, hogy az utasokkal vitatkoznak.

A további három felvételen a szalonnát és a kolbászt nem akarják a magyar határőrök átengedni. Az egyik felvételen a határőr bizonygatja: tőle ugyan mehetnének, de a magyar oldalon problémát jelenthet ez az élelmiszer. A másik felvételen a határőr azt magyarázza: csak kis mennyiséget lehet átvinni, amennyit éppen egyszerre megesznek, de nem több kilogrammot. A harmadik felvételen a határőrök mereven elutasítják az ennivaló átengedését. Mindegyik esetben az ablaküvegen elhelyezett hivatalos figyelmeztetésre hivatkoznak.

VPOP: jogszerű az eljárás

A magyar vámosok és pénzügyőrök nem vesznek és nem is vehetnek el húsárut a román állampolgároktól, csak a jövedéki termékeket ellenőrizhetik – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője kedden az MTI megkeresésére.

A távirati iroda azt követően kereste meg Sipos Jenőt, hogy a román Konzervatív Párt elnöke a bukaresti magyar nagykövetet meghallgatását kezdeményezte a román-magyar határon kialakult helyzet tisztázása céljából a román szenátus külügyi bizottsága előtt.

„A megjelent hírek alapján több vizsgálatot is indítottunk, ám nem találtunk olyan esetet, amikor húskészítményt, szalonnát, kolbászt vettek volna a vám- és pénzügyőrök a határon” – mondta a VPOP szóvivője. Arra a kérdésre, milyen jogszabályok alapján vizsgálódhatnak a pénzügyőrök, Sipos Jenő azt közölte: a román-magyar határon csak jövedéki ellenőrzést végeznek. (A sajtóban megjelent “pénzügyi ellenőrzés” feltehetőleg a jövedéki ellenőrzést jelent.)

Utalt arra, hogy Románia a jövedéki termékek vonatkozásában derogációt kapott 2009 végéig az Európai Uniótól, mert e termékek adószintje eltér a közösségi államokban alkalmazott adószinttől. Az uniós és a magyar jogszabályok alapján tehát a VPOP-nak joga van jövedéki ellenőrzést tartani. Ez nem állandó ellenőrzést jelent, hanem szúrópróbaszerű vizsgálatot – tette hozzá.

A határőrség az állatorvosoknak szól

Kunos Gyula, az Orosházi Határőr Igazgatóság sajtóreferense közölte: a határőrség nem végez élelmiszerekkel kapcsolatos ellenőrzést a román határszakaszon, azonban ha vizsgálataik során bizonyos sertésből készült termékekre bukkannak, azt jelzik a hatósági állatorvosoknak.

Románia uniós csatlakozása során vállalta, hogy 2007. szeptember 30-áig eleget tesz bizonyos sertésekkel kapcsolatos állategészségügyi előírásoknak, s eddig a határidőig bizonyos termékeket csak állatorvosi tanúsítvánnyal exportál – közölte a százados.

Amennyiben a határőrök ellenőrzésük során sertésből készült élelmiszert találnak a Romániából érkezőknél, értesítik a magyar hatósági állatorvosokat, akik döntenek arról, hogy az árut behozhatják e Magyarországra – tette hozzá a sajtóreferens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik