Nagyvilág

EP-képviselő lesz Tőkés?

Hat erdélyi magyar szervezet Tőkés László református püspököt kérte fel független jelöltnek a május 13-án sorra kerülő EP-választásokon – írja a Népszabadság.

Az RMDSZ ellenzéke azt sérelmezi, hogy – „szűk pártérdekek” miatt – az RMDSZ által rangsorolt EP-képviselőjelöltek listáján az alternatív szervezetek egyetlen jelöltje sem került bejutó pozícióba, s így lehetetlenné vált „az erdélyi magyar politikum és civil társadalom által közösen támogatható” jelöltlista állítása. Nincs személyi garancia arra sem, hogy a különböző autonómiaformákat a megválasztottak az EP-ben „hitelesen és következetesen” megjelenítik majd.

A kialakult helyzetet Kelemen Hunor képviselő, az RMDSZ Szövetségi Egyeztető Tanácsának elnöke azzal magyarázta, hogy az ellenzékiek nem nyújtottak be a jelöléshez szükséges iratcsomót. Markó Béla szerint, ha bejelentik az igényüket, hogy az RMDSZ-en belül akarnak dolgozni, a szövetségben az alternatív szervezetek tagjainak is „helyet szorítanak”.

Az RMDSZ múlt héten véglegesítette EP-jelöltlistáját. Az első helyre Nagy Zsolt távközlési, a másodikra Winkler Gyula kereskedelmi miniszter, a harmadikra pedig Korodi Attila környezetvédelmi államtitkár került. Bejutási esélye az első két jelöltnek van. Egy másik magyar, a 26 éves Csibi Magor Imre politológus a román Nemzeti Liberális Párt ifjúsági szervezetének jelöltjeként indul valós eséllyel az EP-képviselőségért.

A Tőkést jelölő szervezetek: Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Polgári Egyesület, a Magyar Ifjúsági Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik