Nagyvilág

Bulgária nyomoz a Líbiában megkínzott ápolónők ügyében

Bulgária vizsgálatot indít azoknak a kínzásoknak az ügyében, amelyeknek állítólag öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost vetettek alá Líbiában, hogy beismerő vallomásokat csikarhassanak ki belőlük.

Nikolaj Kokinov szófiai ügyész közlése szerint a bolgár hatóságoknak elegendő adat áll rendelkezésére, hogy megindíthassák a vizsgálatot. A vizsgálódás 11 olyan líbiai rendőrtisztre terjed ki, akik a kihallgatások során „erőszakkal” kényszerítették az ápolónőket a beismerő vallomásokra, amelyek alapján halálra ítélték őket, akárcsak a palesztin orvost. A vád ellenük az volt, hogy szánt szándékkal gyermekeket fertőztek meg az AIDS betegséget okozó HIV-vírussal.

Oszmán al-Bizanti, az elítéltek védőügyvédje elmondta, hogy a líbiai hatóságok most azzal vádolták meg az ápolónőket, hogy rágalmakat terjesztettek a líbiai rendőrökről, és ezért február 11-én kihallgatják őket. Borisz Velcsev, Bulgária főügyésze „cinizmusnak” nevezte azt, hogy a líbiai hatóságok újabb eljárást akarnak indítani az ápolónők ellen.

Tíz, kínzások elkövetésével megvádolt líbiai rendőrt 2005 júniusában egy tripoli bíróság felmentett.

Az egyik ápolónő férje, Zdravko Georgijev orvos, akit annak idején ugyancsak letartóztattak az ápolónőkkel együtt, majd 2005 decemberében szabadon engedtek, „rossz viccnek” nevezte a líbiai hatóságok újabb eljárását. A vádlottak a tárgyalás folyamán végig hangoztatták, hogy kínzásokkal bírták őket a beismerő vallomásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik