Nagyvilág

Biztonsági kerítést húzna fel Izrael az egyiptomi határon

Az izraeli védelmi miniszter azt javasolta kedden, hogy húzzanak fel biztonsági kerítést az izraeli-egyiptomi határon, megakadályozandó a palesztin fegyveresek behatolását Izraelbe az egyiptomi Sínai sivatagon keresztül.

Amír Perec Eilat városban tett látogatásán a városházi vezetőknek megerősítette, hogy a lehető leggyorsabban megvizsgálja a kerítés felépítésének lehetőségét. A miniszter annak nyomán látogatott el a Vörös-tenger partján fekvő városba, hogy egy palesztin hétfőn öngyilkos merényletet követett el, megölve három izraelit. A Gázából származó merénylő Egyiptomon keresztül jutott be a zsidó állam területére.

Perec még a merénylet előtt utasítást adott arra, hogy növeljék a határ védelmét szolgáló eszközöket. A rendőrség különleges csapatai és a határőrség alakulatai teljes hosszában járőröznek a mintegy 240 kilométer hosszú, gyakorlatilag teljesen akadálymentes egyiptomi-izraeli határon. Feladataik közé tartozik a terrorista hálózatok elleni küzdelem, a fegyver-, kábítószer- és cigarettacsempészet megakadályozása, illetve hogy elejét vegyék külföldi prostituáltak Izraelbe történő becsempészésének.

A hadsereg már javasolta egy ilyen kerítés felhúzását, de a kormány elutasította a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy elsőbbséget élvez a nagy izraeli városokhoz közeli Ciszjordánia körül épülő biztonsági kerítés felépítése.


Olcsóbb lenne, mint Ciszjordániában

Bár Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter szerint immár nem költségvetési kérdés, hanem a körülményekből adódó szükségszerűség a biztonsági kerítés felépítése, Alon Ben-David izraeli katonai elemző úgy látja, hogy a büdzsé helyzete ismét akadályt jelent. Ciszjordánia esetében a palesztin öngyilkos merénylők megállítását célzó elektronikus szögesdrótkerítés kilométerenként kétmillió dollárba kerül. Ugyanezzel az árral számolva az egyiptomi-izraeli határon felhúzandó biztonsági kerítés költsége nagyobb annál, mint amit a 12 milliárd dolláros katonai költségvetés elbírna.

Juval Steinitz izraeli parlamenti képviselő, a külügyi és védelmi bizottság volt elnöke ugyanakkor úgy vélte, hogy az izraeli-egyiptomi határon a topográfiai adottságoknak köszönhetően jóval olcsóbban meg tudnák építeni a biztonsági kerítést. Az ő számításai szerint 117 millió dollárból egy éven belül fel tudnák húzni a határ védelmét szolgáló kerítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik