Nagyvilág

Amerikai tábornok indul a kurd lázadók ellen

Amerikai koordinátor érkezett Ankarába kedden az Irakból akciókat indító törökországi kurd szakadárok elleni fellépés összehangolására.

Joseph Ralston nyugalmazott tábornokot, aki korábban a szövetséges erők európai főparancsnoka volt, tavaly augusztusban nevezték ki Washingtonban, hogy segítse a török kormány fellépését a szeparatista Kurd Munkapárt (PKK) ellen.


A tábornok ankarai látogatását az sürgette, hogy Törökország szerint az Egyesült Államok nem teljesítette ígéretét: nem számolták fel a PKK észak-iraki bázisait, és nem vágták el a lázadók pénzügyi támogatásának útjait sem. Török ellenzéki pártok emiatt azt követelik, hogy Törökország hajtson végre katonai műveletet Irak területén, ettől azonban Washington óva inti Ankarát.

A török vezetés attól is tart, mint azt a BBC News tudósítója kiemelte, hogy az iraki kurdok hatalmukba kerítik az olajban gazdag Kirkuk tartományt, Iraktól elszakadva önálló kurd államot hoznak létre, és ez erősítené a törökországi kurdok törekvéseit is. Ráadásul az iraki kurdok, akik korábban a török hadsereg oldalán harcoltak a PKK ellen, nyíltan követelik Törökországtól, hogy találjon a helyzetre politikai megoldást és azzal vádolják Ankarát, hogy beavatkozik Irak belügyeibe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik