Nagyvilág

2006: több mint ezer civil áldozat Afganisztánban

Több mint ezer civil lakost öltek meg tavaly Afganisztánban, s az áldozatok többsége az ázsiai ország déli tartományaiban a tálib és egyéb kormányellenes erők támadásai következtében halt meg – közölte a Human Rights Watch (HRW).

A nemzetközi emberjogi szervezet szerint a civil áldozatok közül legkevesebb száz ember a NATO és az Egyesült Államok vezette csapatok hadműveleteinek következtében halt meg, s ezek az adatok jócskán elmaradnak az afgán emberjogi szervezet számításaitól.

A tálibok 2001-es kiűzése óta Afganisztánban az afgán civil lakosság és a harcoló felek soraiból több mint 4400-an haltak meg a konfliktussal összefüggő erőszakos eseményekben. Ez kétszer annyi, mint 2005-ben, és több, mint bármely évben 2001 óta – derül ki a New York-i központú szervezet közleményéből.

Az afganisztáni hadurak és drogkereskedők még mindig jelentős hatalommal rendelkeznek, a HRW szerint Hamid Karzai afgán elnöknek és a nemzetközi csapatoknak nem sikerült valóra váltaniuk a kormányzás megszilárdításra irányuló törekvéseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik