Külföld

Az USA elleni válaszcsapással fenyeget a Hezbollah

admin
admin

2007. 01. 29. 07:24

Válaszcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat a Hezbollah vezetője arra az esetre, ha Washington különféle műveleteket tervezne a libanoni síita szervezet ellen.

Haszan Naszrallah sejk Bejrútban híveinek több száz fős nagygyűlésén mondott beszédében a The Washington Post című amerikai napilap írására reagált, amely szerint George Bush amerikai elnök kormánya engedélyezte a Hezbollah ellen Libanonban végrehajtható amerikai műveletek körének bővítését. A kormányzati és terrorelhárító forrásokra hivatkozó írás szerint az amerikai terv katonai, hírszerzési, politikai és diplomáciai lépéseket tartalmaz, célja pedig a Hezbollahot támogató Irán térségbeli befolyásának visszaszorítása lenne.

Az Egyesült Államok régóta terrorista szervezetnek tekinti a Hezbollahot. Naszrallah sejk a Hezbollah televíziója által élőben közvetített beszédében azt hangoztatta, hogy az amerikaiaknak tudniuk kell, ha meg akarják támadni a Hezbollahot, isten megvédelmezi a síita szervezetet.

“Vallási kötelességünk azonban az is, hogy megvédjük magunkat, méltóságunkat” – tette hozzá, mire hallgatósága válaszul a “Halál Amerikára” jelszót skandálta.

Naszrallah egyúttal elítélte George Busht, amiért az amerikai elnök nemrégiben mondott évértékelő beszédében úgy vélekedett, hogy a Hezbollah éppen olyan nagy veszélyt jelent az Egyesült Államok biztonságára nézve, mint az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat. A sejk szerint a Hezbollahnak az a “vétke” az amerikaiak szemében, hogy nem hódolt be az Egyesült Államoknak és kiáll a palesztinok mellett.

A Hezbollah tavaly több mint egy hónapon át tartó háborút vívott Izraellel, s az egyetlen olyan szervezet Libanonban, amely az arab országban 1975 és 1990 között dúló polgárháború után hivatalosan is megtarthatta fegyverarzenálját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.