Külföld

A NATO-főtitkár Ahtisaari koszovói terve mellett érvel

admin
admin

2007. 01. 29. 15:55

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár hétfőn a katonai szövetség támogatásáról biztosította az ENSZ koszovói különmegbízottja, Martti Ahtisaari tervét a tartomány jövőjéről, s ugyanerre kérte a térség országait is.

A volt finn elnök, Ahtisaari a múlt pénteken a nagyhatalmakat tájékoztatta tervezetéről, a közvetlenül érintett felekkel, azaz Szerbiával, illetve Koszovóval pedig azt e hét péntekén fogja ismertetni. Bár az elképzelést addig nem hozzák nyilvánosságra, a kiszivárogtatásokból egyértelműnek tűnik, hogy a tervezet feltételes, nemzetközi ellenőrzés alatt megvalósuló függetlenséget adna az elvileg Szerbiához tartozó, ám 1999 óta az ENSZ felügyelete alatt álló tartománynak.

De Hoop Scheffer óva intette az erőszakcselekményektől a koszovói albánokat, illetve a lakosság kisebbségét alkotó helyi szerbeket, s leszögezte: a NATO vezette békeerő, a KFOR felkészült az esetleges rendbontások kezelésére.

Június 1-től már működhet az EU-misszió

Akár június 1-jétől megkezdheti működését Koszovóban az Európai Uniónak az ideiglenes ENSZ-közigazgatás (UNMIK) feladatait átvevő missziója – írta az Express című albán nyelvű pristinai napilap. Az elsősorban rendőri, igazság- és vámügyi területen széles hatáskörrel bíró európai misszió 90 nappal a Koszovó jövőbeni státusára vonatkozó ENSZ-határozat kibocsátása után működőképes lesz. Ugyanezen lap jelentette, hogy a koszovói albán tárgyalódelegáció komolyan fontolóra vette a független Koszovó egyoldalú kikiáltásának lehetőségét.

Az Express arról is hírt adott, hogy a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány jövőjére vonatkozó, a koszovói ENSZ-különmegbízott, Martti Ahtisaari által kidolgozott javaslattal szemben elégedetlenségüknek adtak hangot a koszovói albán veteránok. A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori tagjait tömörítő szövetség szerint “nem zárható ki semmilyen reakció Ahtisaari javaslatára”.

A veteránok kifogásolják, hogy a tervezetben meg sem jelenik a “függetlenség” szó, márpedig az UCK volt harcosai ennél kevesebbel nem hajlandók beérni. A Szabad Koszovó (Kosova e Lire) rádióállomás általános népfelkelés és szélsőséges megmozdulások lehetőségére figyelmeztetett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.