Nagyvilág

Mélyponton a brit kormány megítélése

Minden eddiginél alacsonyabbra süllyedt a csaknem tíz éve hatalmon lévő munkáspárti brit kormány közmegítélése, ugyanakkor a Labour-kabinet támogatottságának eróziójából nem húz egyértelmű hasznot a többi hagyományos nagy párt – ez derül ki egy országos felmérésből.

A konzervatív The Daily Telegraph által megrendelt közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 21 százaléka mondta azt, hogy elégedett a brit kormány eddigi teljesítményével; ez mélységi rekord az 1997-ben megválasztott, és azóta kétszer újjáválasztott Labour-kormány történetében. A kedvező véleményen lévők aránya a legutóbbi, 2005. májusi általános választásokon 32 százalék, 1998 januárjában még 53 százalék volt.

Még drámaibb mértékben csökkent Tony Blair kormányfő személyes támogatottsága. A YouGov közvélemény-kutató által elvégzett felmérés szerint a miniszterelnökkel jelenleg csak 26 százaléknyian elégedettek, jóllehet Blair 1998 elején, első kormányzati évének végéhez közeledve még példátlan mértékű, 66 százalékos támogatottságnak örvendhetett.

Az idén távozó Blair félhivatalosan kijelölt utódjáról, Gordon Brown pénzügyminiszterről a válaszadók 31 százaléka vélekedett úgy, hogy jó miniszterelnök lesz, 44 százalék jósolta azt, hogy Brown nem lesz jó kormányfő.

A párttámogatást firtató kérdésre 38 százalék válaszolt úgy, hogy egy „holnapi” választáson az ellenzéki konzervatívokra szavazna; a Labour tábora jelenleg 31 százalékos. A toryk december óta egy százalékponttal, a 2005-ös választások óta öt százalékponttal növelték támogatottságukat, a Munkáspárté pedig ugyanezen idő alatt ugyanennyivel csökkent.

A vizsgálati eredményhez fűzött elemzés megállapítja ugyanakkor: a Munkáspárt népszerűségvesztése nem jelenti egyértelműen azt, hogy a választók a konzervatívokhoz pártolnának át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik