Nagyvilág

Elítélik az eilati merényletet

Kíméletlen harcot ígért a terroristák és megbízóik ellen Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn, azután, hogy egy palesztin öngyilkos merénylő három embert megölt Eilat vörös-tengeri üdülőhelyen.

Merénylet Eilatban

Öngyilkos merényletben meghalt a támadóval együtt négy ember hétfőn a dél-izraeli Eilat üdülőhelyen, majd különböző források jelezték, hogy a támadást több palesztin szervezet összefogva hajtotta végre. A robbantás egy kis cukrászdában történt a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhely egyik bevásárlóközpontjában. A cukrászdába belépő merénylőnek a derekán vagy a táskájában volt a pokolgép – mondták el a helyi hatóságok. A merényletnek több súlyos sérültje is van.Az Iszlám Dzsihád internetes honlapja szerint a támadással az volt a céljuk, hogy véget vessenek a palesztinok egymás között harcának, amelynek december óta 60 halálos áldozata van. Az Iszlám Dzsihád nem írta alá azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet Izrael kötött novemberben több palesztin szervezettel.

“Valamennyi részletében megvizsgáljuk ezt az eseményt, levonjuk belőle a következtetéseket, hogy megfelelő utasításokat adjunk titkosszolgálatainknak a terroristák és megbízóik elleni kíméletlen harcuk folytatása érdekében” – közölte Ehud Olmert pártjának, a Kadimának a parlamenti képviselői előtt. Cipi Livni külügyminiszter és ügyvezető igazságügy-miniszter hangsúlyozta: Izrael megteszi a szükséges lépéseket állampolgárai biztonsága érdekében.

“Izrael (eddig) rendkívüli visszafogottságot tanúsított, hogy lehetőséget adjon a palesztinoknak a terrorizmus elleni harchoz és a merényletek leállításához. Sajnos, ezeket nem sikerült beszüntetniük” – mondta újságíróknak a külügyminiszter.

Amír Perec védelmi miniszter elítélte a válság “kiszélesedését”, amely veszélyezteti a november 26-án életbe lépett tűzszünetet, és ígéretet tett arra, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek a hasonló merényletek megakadályozására. Az általa vezetett Munkapárt képviselői előtt felszólalva Perec kijelentette: különbséget kíván tenni a palesztin szélsőségesek és a mérsékeltek között, akik békét kívánnak Izraellel. Közölte: még hétfőn tanácskozik a biztonsági szolgálatok főnökeivel a megfelelő válaszlépésről.


Egyiptom cáfol

Az eilati merénylet után Egyiptom megerősítette a biztonsági intézkedéseket a Sínai-félszigeten – közölte egy biztonsági illetékes. “Szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak a határok, az utak mentén valamint a városokban a dél-sínai kormányzóságban – közölte az illetékes, aki szerint a merénylet elkövetői és a felhasznált robbanóanyag nem érkezhettek Egyiptomból a térségben tartott járőrözések és a kormányzóság védelmére tett megerősített biztonsági intézkedések miatt.

A Fehér Ház hétfőn elítélte a merényletet és leszögezte, hogy a Palesztin Hatóság a felelős a hasonló merényletek megakadályozásáért. Oroszország felszólította a palesztin és az izraeli vezetést, hogy folytassák biztonsági téren az együttműködést, és tartsák teljes egészében tiszteletben a tűzszünetet.

A merénylet elkövetését az Iszlám Dzsihád, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai (a Fatahhal kapcsolatban álló fegyveres csoport), és a korábban ismeretlen Hivők Hadserege nevű csoport egyaránt vállalta.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik