Nagyvilág

Bagdadban és Nedzsefben robbantottak

Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn egy síitákat szállító busz közelében az iraki főváros, Bagdad északi részén. Legkevesebb négy személy meghalt és hat megsebesült - közölte a rendőrség.

A robbanás akkor történt, amikor a zarándokok a buszra szálltak, hogy az Asúra síita gyászünnep alkalmából a főváros legnagyobb, a Kazimíja negyedben lévő síita mecsetéhez utazzanak.

Az iraki Nedzsef hatóságai hétfőn őrizetbe vettek öt személyt, akit azzal gyanúsítottak, hogy a síita gyászünnep idején merényleteket készültek elkövetni. A csoport négy tagja külföldi arab, az ötödik iraki. A szent város északi részén fogták el őket, amikor robbanóanyagokkal megrakodva próbáltak behatolni, hogy merényletet hajtsanak végre.

Abdel-Huszein Attan, Nedzsef kormányzó-helyettese hétfőn arról számolt be, hogy az előző nap a várostól északra megölt síita fegyveresek kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. Hírszerzői információk szerint a jól szervezett csoport arra készült, hogy támadásokat hajtson végre síita vallási vezetők ellen, és ellenőrzése alá vonja Nedzsef szent helyeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik