Külföld

Rendeződött a helyzet Kárpátalján

admin
admin

2007. 01. 28. 14:59

Az árvíz után rendeződött a helyzet Kárpátalján, s kiderült az is, hogy hamis hírt közöltek korábban, amikor hétezer ember kitelepítéséről írtak.

A hétvégére rendeződött a helyzet Kárpátalja áradások sújtotta körzeteiben, vasárnapra helyreállt az áram- és gázszolgáltatás Nagykomját községnek abban a részében is, ahonnan 22 családot telepítettek ki a hét közepén.


A múlt hét közepén – keddtől csütörtökig – az Ung, a Latorca, a Borzsa és a Tisza vízgyűjtő területén lehullott 85 milliméternyi eső következtében gyors áradás kezdődött, s a víz az alacsonyabban fekvő, gátakkal nem védett helyeken utakat, településrészeket öntött el. Az árvíz négy járásban okozott károkat.


Szerencsére az áradás nem járt olyan súlyos következményekkel, mint amilyenekről egyes ukrán tévécsatornák, s rájuk hivatkozva hírügynökségek is tudósítottak. Így tévedésnek bizonyult az a hír is, amely szerint Kárpátalján hétezer embert kellett kimenekíteni az otthonaikat veszélyeztető árvíz elől: mindössze egy településen kellett családokat kitelepíteni.


A legsúlyosabb helyzet a nagyszőlősi járásban alakult ki, ahol a Borzsa Nagykomját községben 68 lakóházat veszélyeztetett, s itt 22 otthon lakóit kellett kitelepíteni. Az elárasztott településrész korábban is veszélyövezetnek számított, mégsem kapcsolták be az árvízvédelmi programba, így gáttal sem védték.


A megáradt Ung Perecsenyben elöntötte a város vízművének egyik szivattyúállomását, ezért a település egy napra ivóvíz nélkül maradt. Ebben a körzetben a víz 342 házat fenyegetett elöntéssel, 150 hektár mezőgazdasági területet és 13 településen 213 ásott kutat árasztott el.


A técsői járásban négy település 55 lakóházát fenyegette a víz, de a lakosok kitelepítésére itt nem volt szükség. Ebben a körzetben a megáradt folyók elmostak két gyalogjáró hidat, 240 méternyi megerősített partszakaszt és 90 méternyi földutat.


Munkácson a Latorca keltett riadalmat, itt egy utcát öntött el a víz, de csak négy ház pincéjét árasztotta el. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának kárpátaljai kirendeltsége 35 munkagépet és 131 főt vezényelt az áradás által sújtott térségekbe a védelmi munkákra. A közegészségügyi hatóság Perecseny körzetében elkezdte a kutak fertőtlenítését. A hét végére mindenütt helyreállt a közúti közlekedés Kárpátalján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.