Külföld

Koszovó függetlenedhet

admin
admin

2007. 01. 28. 13:46

Koszovó néhány hónap múlva "kihirdeti függetlenségét" a Financial Times szerint.

Koszovó az EU és a NATO hallgatólagos támogatásával néhány hónapon belül kihirdeti függetlenségét – írta magas rangú nyugati diplomatára hivatkozva a hétvégi Financial Times.


A londoni üzleti napilap diplomáciai forrásai szerint a tartomány azután nyilvánítja magát függetlenné, hogy megszületik az ENSZ-határozat jövőbeni kormányzati rendszeréről. A Financial Times szerint ezután az EU és a NATO tagállamai is függetlenként fogják elismerni Koszovót.


Az egyik név nélkül idézett nyugati diplomata megfogalmazása szerint “egy adott államra tartozik annak meghatározása, hogy állam-e, és a többiek dolga eldönteni, hogy ezt elismerik-e … és itt ez fog történni”.


Az illető hozzátette, hogy jóllehet az EU el fogja ismerni Koszovót független államként, Szerbia nem. Nyugati diplomaták szerint azonban Koszovó függetlenségének kétoldalú elismerése az egyetlen kiút a jelenlegi viszályból. Elismerik ugyanakkor: kemény munkával lehet csak megakadályozni, hogy Szerbia ellenállása megingassa a térség stabilitását – áll a Financial Timesban.


A brit lap szerint az EU és az Egyesült Államok Koszovót tartja a legfőbb instabilitási tényezőnek Európa legkevésbé stabil térségében, és mindenképpen szeretnék elejét venni a 2004. márciusihoz hasonló, újabb koszovói albán zavargásoknak, vagy a tartomány felosztására irányuló esetleges belgrádi kísérletnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.