Nagyvilág

Moszkva kész békefenntartókat küldeni Afrikába

Oroszország kész békefenntartó katonákat küldeni Szudán dárfúri térségébe - jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

“Azt hiszem, hogy ez határozottan lehetséges, mivel jelenleg egyetlen afrikai békefenntató műveletben sem veszünk részt (katonai egységgel)” – mondta, hozzátéve, hogy “rendszerint rendőri, polgári és adminisztratív személyzettel” vannak jelen a térségben.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán lebonyolított indiai látogatásról hazatérőben Szergej Lavrov hírügynökségi újságíróknak nyilatkozva azt mondta, Moszkva igyekszik megtudni, hogy az ENSZ elfogadná-e, hogy Oroszország helikopteres alakulatokat küldjön a világszervezet egy sor békefenntartó műveletéhez.

Semmi sem indokolja, hogy Oroszország ne legyen jelen Dárfúrban – tette hozzá. “Mindössze meg kell határozni azokat a feltételeket, amelyek között a legkedvezőbb lehet a részvételünk, ha már megszerezték a felhatalmazást (a művelethez).”

A dárfúri műveletekben harcoló alakulatokkal részt vevő Afrikai Unió vezető diplomatája pénteken azt mondta: véglegesítették a világszervezet dárfúri békefenntartást támogató intézkedéseinek csomagját, s abban “nagyszámú légi eszköz” is szerepel, a jelentős katonai és logisztikai segítség mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik