Nagyvilág

Közös hadserege lesz a visegrádi országoknak

Közös európai harci alakulat felállításának tervében állapodtak meg szombaton a visegrádi országok vezérkari főnökei a szlovákiai Szliácsfürdőn (Sliac).

Lubomír Bulík, a találkozó szlovák házigazdája, Havril András magyar, Franciszek Gagor lengyel és Pavel Stefka cseh vezérkari főnök közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a 2015-ig létrehozandó harci alakulatot a négy ország mintegy ezerötszáz katonája alkotja majd, és az előkészületekbe Ukrajnát is bevonják, hogy ily módon is támogassák Kijev integrációt célzó reformtörekvéseit, egyszersmind élni kívánnak az olyan, Ukrajna kínálta lehetőségekkel, mint amilyenek például a szállításhoz kínálkozó tranzitlehetőségek.

Elmondták: a visegrádi csoport országai és Ukrajna között egyébként is fennáll egyfajta védelmi együttműködés, ami elsősorban gyakorlatozásban és tisztek továbbképzésében merül ki.

A SITA szlovák hírügynökség jelentése szerint a négy ország vezérkari főnökei lengyel kollégájukat bízták meg, hogy dolgozza ki a közös harci alakulat felállításának konkrét tervét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik