Nagyvilág

Irán elkezdte 3 ezer urándúsító centrifuga létesítését

Irán megkezdte tervbe vett 3 ezer urándúsító centrifugájának létesítését - idézte szombaton az IRNA hivatalos hírügynökség Aláeddin Borudzserdi parlamenti képviselőt, a törvényhozás külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának vezetőjét.

A politikus nem fedte fel, mikorra fejeződik be a centrifugák telepítése, annyit mondott, hogy “Isten segedelmével a megfelelő időben”. Teherán már korábban bejelentette szándékát a 3 ezer új centrifuga létesítésére Natanzban (Irán középső részén), ahol már két láncban működik 164 hasonló berendezés.

A hatóságok szerint az új centrifugák az iráni újévig, azaz március 21-éig a helyükön lesznek, de a telepítés ütemét ezidáig nem ismertették. Nyugati diplomaták kétlik, hogy az iszlám köztársaság a kitűzött időre be tudja fejezni a telepítést.

Borudzserdi bejelentése egy nappal az után hangzott el, hogy Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetője kérte: álljon be szünet az iráni nukleáris dossziéval kapcsolatos eszkalációban. Baradei szerint Iránnak abba kellene hagynia az urándúsítást és a nemzetközi közösségnek fel kellene függesztenie az Irán elleni büntető intézkedések alkalmazását.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy hónappal ezelőtt, pontosabban december 23-án hozott határozatával rendelkezett a szankciókról Irán nukleáris és rakétaprogramja miatt.

Számos ország attól tart, hogy az iszlám köztársaság nukleáris tervei valójában katonai célt szolgálnak, bár ezt a vádat Teherán váltig elutasítja.

A büntető intézkedések miatti büntetésként Irán a héten úgy döntött, hogy az IAEA 38 nyugati ellenőrét nem engedi be az ország területére. Ezek az ellenőrök az ENSZ-határozat mellett szavazó országok polgárai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik