Nagyvilág

Az inflációtól félti a világot az EKB elnöke

Az infláció még mindig globális veszélyt jelent, a világ központi bankjainak nagyon elővigyázatosnak kell lenniük az árkockázatok miatt - jelentette ki szombaton a davosi Világgazdasági Fórumon Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EBK) elnöke.

Az európai jegybank elnöke figyelmeztetett azokra a kockázatokra, amelyeket a 2001-ben a katari fővárosban elindított “dohai kereskedelmi forduló” néven ismert tárgyalássorozat kudarca, az olaj árának esetleges változása, valamint a világgazdaságban kibontakozó egyensúlyi problémák jelenthetnek. Trichet elmondta, hogy az eurózóna gazdasága jobban teljesít, mint azt várták, de ennek ellenére strukturális reformokra szólított fel.

Európának nagyon jó éve volt tavaly, és idén is hasonló, kétszázalékos gazdasági növekedésre lehet számítani. A termelékenység területén azonban sok a teendő – mondta, ami a strukturális reformok szükségességét veti fel. Az EKB elnöke végezetül hozzátette, hogy az európai termelékenység még mindig elmarad az amerikaitól.

Tartós növekedésre számítanak

Robert Kimmit amerikai pénzügyi államtitkár arról beszélt, hogy az amerikai, a világ legnagyobb gazdaságának kilátásai kedvezőek a tavalyi év negyedik negyedében megmutatkozó növekedés láttán. Az idei évben tartós emelkedésre lehet számítani, mérsékelt inflációval kísérve. A februárban benyújtandó amerikai költségvetés célja, hogy a költségvetést 2012-re egyensúlyba hozza. Egyben felszólította a többi országot is, hogy tegyenek meg mindent a gazdaságaikban jelentkező egyensúlyhiány rendezése érdekében.

Az amerikai szakember hangoztatta, hogy rugalmas árfolyamokat szeretnének látni a felemelkedő országok gazdaságában, különösen a nagy valutatartalékokkal rendelkező Kínában. A kínálat diktálta növekedést szeretnének Japánban és az euróövezetben is – fejtette ki az amerikai véleményt a pénzügyi államtitkár.

Vékony jégen a kínai kormányzat

Vu Hsziao-ling (Wu Xiaoling), a kínai jegybank elnökhelyettese arról beszélt, hogy országának még sokat kell tennie pénzügyi rendszerének fejlesztése érdekében. Hangoztatta, hogy egy hirtelen változtatásnak drámai következményei lehetnek, ezen a téren nagyon vékony jégen halad a kínai kormányzat. A gazdasági egyensúlyhiányokról szólva hangoztatta, hogy mindenkinek először a saját portáján kell rendet teremtenie, miközben megadja a tiszteletet másoknak ezen a téren.

Példaként említette azt, ahogyan az euró bevezetése, többek között az önkéntesen elfogadott költségvetési megszorításokkal nagyobb stabilitást hozott a világgazdaságban. Végezetül szólt arról is, hogy a világnak nem szabad csupán egy valutától függenie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik