Nagyvilág

Robbantottak a moszkvai Lomonoszov egyetemen

Robbanás történt péntek hajnalban a moszkvai Lomonoszov egyetem központi épületében, személyi sérülés nem történt, mintegy 1200 embert kimenekítettek az épületből.

Az előzetes vizsgálatok szerint a robbanószerkezetet, amelynek hatóereje fél kiló trotilnak felelt meg, az épület lépcsőházában, a 15-16 szint között helyezték el. A detonáció következtében a 10. szinttől a 14-ig betörtek az épület ablakai, egy fal pedig leomlott. A területet a hatóságok lezárták.


A Veréb-hegyen lévő, Moszkva belvárosára tekintő, szocreál stílusú felhőkarcolóban az elmúlt három hónapban ez volt a harmadik robbantás. Tavaly november 25-én – a nyomozók mostani megállapítása szerint – hasonló robbanószerkezet lépett működésbe az épületben. Akkor egy személy könnyebben megsebesült. Később egy nagyobb pokolgépre is bukkantak. Idén januárban is volt egy robbanás az egyetem egy másik kollégiumában. A Lomonoszov egyetem veréb-hegyi tömbjében azóta már óránként járőröznek.


Az egyetemen egyébként csütörtökön Tatjána napját ünnepelték, amely nem hivatalos diáknapnak számít. A nyomozók ezért nem zárják ki, hogy diákcsíny, garázdaság állhat a történtek hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik