Nagyvilág

Pereszt javasolják államfőnek

Az izraeli miniszterelnök saját helyettesét, Simon Pereszt akarja javasolni a következő államfőnek, s hogy jelöltjének parlamenti megválasztása sikeres legyen, törvénymódosítást tervez benyújtani – jelentette az izraeli sajtó pénteken.

Ehud Olmert és Peresz a lapok szerint már tárgyaltak is a jelölésről. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú izraeli illetékes azt mondta, hogy a kormányfő a vasárnapi kormányülésen terjeszti elő az elnökválasztási procedúra megváltoztatására vonatkozó javaslatát. Eszerint a kneszet a jövőben nem titkos, hanem nyílt szavazáson választaná meg a 7 éves mandátumú államfőt.


A törvénymódosítást azonban nem lesz könnyű keresztülvinni a 61 fős knesszetben, melynek többsége, köztük számos Kadima képviselő is ellenzi a lépést – írja a Haarezt című izraeli napilap. Az elnökválasztást 45 napon ki kell írni abban az esetben, ha Katsav lemond, ez az idő pedig nem biztos, hogy elég lesz a változtatás véghezviteléhez. A Katsav-botrány keltette közhangulat mindenesetre kedvez a nyílt szavazás bevezetésének – mutat rá az izraeli lap, hiszen az elnököt ért vádak után a törvényhozásnak nyomós indokkal kellene előállnia a titkos szavazás mellett.


A legutóbbi elnökválasztáskor, 2000-ben az akkor még munkapárti Pereszt általános meglepetésre a kneszet titkos szavazásán legyőzte a jobboldali Likudhoz tartozó Móse Kacav, miután az ultraortodox képviselők az utolsó pillanatban átpártoltak hozzá. Nyílt szavazás esetén Olmert könnyebben ellenőrizhetné a szavazási fegyelmet saját pártja és szövetségesei frakciójában, és elejét vehetné annak, hogy a szavazatszóródás miatt Peresz újból veszítsen.


A nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, hatalmi visszaéléssel és korrupcióval gyanúsított, de ártatlanságát hangoztató Kacavot, akinek mandátuma idén júliusban jár le, a kneszet csütörtökön saját kérésére három hónapra szabadságolta, ideiglenesen felmentve elnöki jogkörének gyakorlása alól. Kacav szabadságának ideje alatt a parlament elnöke, Dalia Icik látja el az államfői teendőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik