Nagyvilág

Oroszország óva int a prágai radartól

A nemzetközi biztonság szempontjából kedvezőtlen, hibás lépésnek nevezte az orosz külügyminisztérium szóvivője az amerikai rakétavédelmi pajzs európai komponensének megteremtésére vonatkozó tervet.

Mihail Kaminyin arról az amerikai döntésről mondott véleményt, amely szerint az Egyesült Államok – rakétavédelmi pajzsának részeként – 2010-re egy különleges radarállomást létesítene a Prágától 60 kilométerre délnyugatra fekvő Jince település katonai gyakorlókörzetében, illetve ahhoz kapcsolódva tíz rakétaindító silót Lengyelország északi részén. A tervet Washington az iráni és észak-koreai rakétafenyegetés elleni védekezés szükségességével magyarázza.

Kaminyin szavai szerint „az Egyesült Államok európai rakétavédelmi bázisainak létrehozását nem lehet másként értelmezni, mint az amerikaiak európai katonai jelenlétének lényegi átszervezését”. Moszkvát nem nyugtatják meg és nem győzik meg azok az amerikai nyilatkozatok, amelyek szerint e támaszpontok létrehozása nem irányul Oroszország ellen – hangoztatta a szóvivő.

„Nem lehet nem észrevenni, hogy egyre több hadászati komponenssel bővülnek a térségben állomásozó amerikai katonai erők” – hangsúlyozta, hozzátéve: Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy határai közelében ilyen bázisok létesülnek, s kénytelen lesz számolni velük további katonapolitikai lépéseinek meghatározásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik