Nagyvilág

Műhold fellövésére készül Irán

Irán közel van ahhoz, hogy műholdat bocsásson fel a világűrbe, ami hadiipara erősödésének újabb jele - írta csütörtökön internetes honlapján az Aviation Week című amerikai szaklap.

Egy orosz szakértő szerint azonban a cikk Washington kelet-európai rakétatelepítési terveinek igazolását szolgálja.Az űrkutatásra is szakosodott amerikai lap tudomása szerint az iráni szakemberek egy eredetileg kétezer kilométer hatótávolságú, Sahab-3 típusú ballisztikus rakétát alakítottak át, képessé téve arra, hogy műholdat juttasson ki a világűrbe.

A hordozórakétát már összeszerelték, és valószínűleg hamarosan útjára indítják – írja a szaklap az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottsága elnökének vallási vezetők előtt tett kijelentésére hivatkozva.

Az űreszköz egyben Teherán segítségére lehet abban, hogy felmérje nagy hatótávolságú rakétáinak indítási technológiáját is – véli írásában az Aviation Week. Leonyid Szazsin vezérőrnagy, orosz katonai szakértő ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a készülő iráni műhold felbocsátásról szóló hír nem más, mint kísérlet arra, hogy igazolják az Egyesült Államok tervezett kelet-európai rakétatelepítéseit.

Szazsin egy hírügynökségi nyilatkozatban kifejtette: “az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy a felbocsátáshoz olyan rakétára van szükség, amivel a világűrbe lehet juttatni a műholdat. Ilyen rakétával Irán egyelőre nem rendelkezik, és az elkövetkezendő években sem lesz képes ilyet előállítani.”

Arról nem is beszélve, – tette hozzá – hogy vásárolniuk sincs kitől, mert Észak-Korea, amely elvileg segítséget nyújthatna a kérdésben, maga sem rendelkezik ilyen rakétával, Kína és más űrhatalmak pedig nem egyszerűen nem hajlandóak effajta segítséget adni – mondta az orosz katonai szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik