Nagyvilág

Hivatalossá tennék az angolt az USA-ban

Az angolt javasolja hivatalos nyelvvé tenni az Egyesült Államokban a washingtoni képviselőház volt elnöke a nem angol ajkú bevándorlók "példátlan mértékű beáramlása" miatt - írta a Houston Chronicle című napilap.

“Ha valaki támogatja a bevándorlást, akkor az asszimilációt is támogatnia kell” – jelentette ki Newt Gingrich, aki a Clinton-kormányzat idején, 1995 és 1999 között a törvényhozás alsóházának elnöke, a republikánus ellenzék “arca” volt. Az Amerikai Egyesült Államoknak nincsen szövetségi szinten hivatalos nyelve, a de facto nemzeti nyelv azonban az angol, anyanyelvként beszéli az ország lakosságának 82 százaléka, és a mindennapokban jóformán mindenki ezt használja.

A befolyásos politikus – akit a Time magazin 1995-ben az év emberévé választott a képviselőházbeli “konzervatív forradalomban” játszott szerepe miatt, és aki lehet, hogy indul a 2008-as elnökválasztás jelöltségéért – kijelentette: a kétnyelvű oktatás “kiemelkedően romboló” hatású, egész népcsoportok “nyelvi gettókban” rekedtek. Gingrich úgy értékeli: az amerikai civilizáció össze fog omlani, ha a kormányzat nem tesz többet azért, hogy a bevándorlók beolvadjanak az amerikai életformába.

Az angol nyelv hivatalossá tételét célzó washingtoni törvényhozási kezdeményezések az utóbbi években rendre megbuktak: asszistának és kirekesztőnek bélyegezték azokat, ugyanis hatályba lépés esetén sokan elestek volna az egészségügyi és egyéb kormányzati alapprogramoktól. James Inhofe oklahomai republikánus szenátor és Steve King iowai republikánus képviselő az eddig kudarcok ellenére a közeljövőben újra tervezet nyújt be az angol nyelv hivatalossá tételéről.

A Zogby International cég közelmúltbeli felmérése szerint az amerikai lakosság 92 százaléka egyetért azzal, hogy az angol nyelvnek fontos szerepe van a nemzeti egység megőrzésében. Ugyanakkor csak a megkérdezettek egynegyede érzi úgy, hogy a szövetségi kormány eleget tesz a közös angol nyelv védelme érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik