Nagyvilág

A francia sajtó is sürgeti Sarkozy lemondását

A francia lapok pénteki vezércikkeikben a jobboldali elnökjelölt, Nicolas Sarkozy belügyminiszter lemondását sürgetik, miután bebizonyosodott, hogy a titkosszolgálatok megfigyelés alatt tartották baloldali riválisának, Ségolene Royalnak egyik munkatársát.

Bruno Rebelle, a baloldali elnökjelölt választási kampánystábjának környezetvédelmi tanácsadója feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, miután a francia titkosszolgálatok (RG) elismerték, hogy a Greenpeace egykori franciaországi igazgatójának megfigyelési dossziéját a közelmúltban “automatikusan aktualizálták”. Titkosszolgálati vezetők tagadták, hogy a sajtóban közzétett, 2007 januári megjelöléssel ellátott kétoldalas dokumentumnak – amelyen Rebelle-nek már négy éve nem létező telefonszáma szerepel, és nincs feltüntetve, hogy másfél éve elvált – semmi köze a választási kampányhoz.

A Le Parisien című főváros napilap pénteki számában Ségolene Royal öccse, Antoine azt állította: tavaly szeptemberben a titkosszolgálatoknak dolgozó régi ismerőse megkereste, és udvariasan beszélgetett vele két órán keresztül. A belügyminisztériumi tiszt azt mondta, hogy az RG már nem foglalkozik politikával, de ezúttal felülről jött az utasítás, hogy állítsanak ki dossziét – tette hozzá a baloldali jelölt öccse. Antoine – saját bevallása szerint – nem mondott semmit sem a nővéréről, sem Gérard nevű bátyjáról, aki korábban titkosszolgálati tiszt volt. Sarkozy belügyminiszter kijelentette: sem ő, sem kabinetje nem rendelt el semmilyen megfigyelést, és az ügy “csak vihar egy pohár vízben”, célja pedig “elfedni a közvélemény-kutatási eredményeket”.

A Libération című napilap Nicolas Sarkozy fotójával és rajta “Miért kell lemondania” felirattal jelent meg. A baloldali újság szerint ahhoz, hogy a jobboldali elnökjelölt elhitesse: nem akarja választási célokra felhasználni az államgépezetet, csupán egyetlen választása maradt: távozni a belügyminisztérium éléről.

A L,Alsace című regionális újság is a lemondást tanácsolja a belügyminiszternek azért, hogy “Ségolene Royal végre politikáról beszéljen”.

A Le Monde szerint ha Sarkozy olyan feddhetetlen, mint amilyen az a köztársaság, amelynek megtestesítője szeretne lenni, nem adhat okot folyamatosan a gyanúra, és saját érdekében minél előbb ki kellene lépnie a kormányból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik