Nagyvilág

Az egészségbiztosítási piac felszámolására készülnek Szlovákiában

Köteles lesz visszaforgatni a magánbiztosító a profitot az egészségügybe, a szlovák kormány szerint ugyanis megengedhetetlen, hogy a biztosítottak pénzének egy részéből a magánbiztosítók hasznot képezzenek. A kormány 6 ezer kórházi ágyat is megszüntetne.

Ivan Valentovic, a szaktárca vezetője elmondta: azok, akik után az állam fizeti az egészségügyi járulékot, a következő év első napján életbe lépő rend szerint kötelezően az állami egészségbiztosító ügyfelei lesznek. (Szlovákiában jelenleg két ilyen közhasznú biztosító működik, ezeket addig összevonják.) A négy magánbiztosító az eddig haszonként elkönyvelt és szabadon felhasználható pénzt a jövőben köteles lesz visszaforgatni az egészségügybe. A kormány vélelme szerint ugyanis ez a haszon ma az egészségügytől idegen területre áramlik.

Az egyik szlovák magánbiztosító, az Apolló Biztosító vezérigazgatója Világi Oszkár egy budapesti konferencián pénteken egyébként éppen azt az ellentmondásos helyzetet ecsetelte, mely szerint ugyanazon a piacon, többé-kevésbé ugyanazokkal az orvosokkal és intézményekkel szerződve a szlovák magánbiztosítók mindegyike nyereségesen tud működni, miközben az állami biztosító veszteségesen. Ez véleménye szerint mindenképpen kérdéseket vet fel az állami biztosító hatékonyságával kapcsolatban. Azt viszont határozottan kijelentette, hogy egyetlen magánbiztosítóról sem tud, amely az elmúlt években osztalék formájában a tulajdonosoknak juttatta volna a nyereséget vagy annak egy részét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai beavatkozásokat a rendszerbe roppant veszélyesnek tartja.

A gyártók is felkészülhetnek

Hasonló, haszonkorlátozó intézkedésekre számíthatnak a gyógyszergyárak és a gyógyszerimportőrök is. A szaktárca rövidesen tárgyalni kezd velük annak érdekében, hogy április 1-jétől legalább öt százalékkal csökkentsék áraikat, mert a kormány szerint megengedhetetlen, hogy a jelenlegi feltételek mellett a gyógyszerforgalmazók évi egymilliárd korona “megtakarítást” zsebeljenek be.

Valentovic megerősítette, hogy a tervek szerint 6-6,5 ezer kórházi ágyat készülnek megszüntetni, de mivel erről az érintett területekkel még nem fejeződtek be a tárgyalások, egyelőre nem tudott végérvényeset mondani.

Felháborodtak a biztosítók

Ha a máris zavarosnak minősített tervezetet a hangos bírálatok ellenére is megvalósítják, az azt jelenti, hogy a kormány 3,3 millió biztosítottra kényszeríti rá az állami akaratot, márpedig ez ellenkezik eredeti programjával, amelyben minden egészségbiztosító számára azonos jogszabályi környezetet ígért – mutatott rá a magánbiztosítók társulásának elnöke, Eduard Kovác.

A tervezetet ért sajtóbírálatok szerint Fico a magánbiztosítók teljes ellehetetlenítésére készül. A negyedmilliós példányszámban megjelenő Plus 7 dní című képes hetilap – élesen bírálva a kormányfő elképzelését – rámutatott: Fico tisztában van azzal, hogy a tervezet – a várható hazai és a külföldi ellenállás miatt – “nyílt eszközökkel kivitelezhetetlen, ezért ezt az +elegáns+ megoldást választotta”. Ráadásul ez a ravaszkodás a lap szerint “abszolút ostoba” törekvés is, hiszen mutasson valaki olyan magánvállalkozást, amelyik nem haszonorientált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik