Nagyvilág

Szabadságra megy a szexbotrányba keveredett izraeli elnök

Az izraeli parlament engedélyezte csütörtökön a nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, hatalmi visszaéléssel és korrupcióval gyanúsított, de ártatlanságát hangoztató Móse Kacav elnöknek, hogy három hónapig tartó szabadságra menjen.

A parlament házbizottsága 13 támogató és 11 ellenző szavazattal hagyta jóvá az államfő szabadságolási kérelmét. „E pillanattól kezdve az elnök ideiglenesen fel van mentve a tisztségével járó teendők ellátása alól” – jelentette be Ruhama Avraham, a bizottság elnöke.

Kacav szabadságának ideje alatt a parlament elnöke, Dalia Icik látja el az államfői teendőket, amelyek egyébként jobbára csak protokolláris jellegűek. A bizottsági vitában több képviselő az államfő azonnali lemondását sürgette, csakúgy, mint kevéssel korábban Ehud Olmert miniszterelnök is. Közvélemény-kutatások eredményei szerint az izraeliek nagy többsége ezt tartaná kívánatosnak.

Kacav megbízatása rendes körülmények között júliusban járna le. Ha rábizonyítják a bűnöket, amelyekkel gyanúsítják, 16 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Még nem emeltek ellene vádat hivatalosan, Menáhem Mazuz főügyész várhatólag rövidesen eldönti, hogy megindítsa-e a büntetőeljárást az államfő ellen.

A vád

A 61 éves Kacav ellen több volt női alkalmazottja tett panaszt nemi bűncselekményekért. Az igazságügy-minisztérium keddi közleménye szerint a vádiratban szerepelni fog, hogy azon négy nő közül, aki feljelentette az államfőt, az egyik nemi erőszak elkövetésével is vádolja. Ha bíróság elé állítják, és bűnösnek találják, akkor 3-tól 16 évig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítélhetik.

Kacav ügyvédje szerint az elnöknek az a meggyőződése, hogy ki fog derülni ártatlansága. A vele szemben felhozott panaszok egy része elbocsátott alkalmazottainak a bosszúja – tette hozzá. Kacav korábban olyan állítást is tett, hogy politikai ellenfelei esküdtek össze ellene és állnak bosszút rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik