Nagyvilág

Oroszország újabb atomreaktorokat épít Indiában

Már régebb óta folyik orosz közreműködéssel két, egyenként ezer megawattos atomreaktor építése az India déli részén fekvő Kudankulamban.

Az orosz és az indiai atomenergetikai hivatal vezetői látták el kézjegyükkel az okmányt az indiai fővárosban Putyin és Manmohan Szingh indiai kormányfő tárgyalása után. A felek nem jelölték meg az építés idejét, és egyelőre más részletek sem ismeretesek. India vállalta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alá helyezi az oroszok által építendő atomipari létesítményeket és az Oroszországból érkező nukleáris fűtőanyagot.

Putyin csütörtökön érkezett Indiába, hogy felhasználva azokat a szoros kapcsolatokat, amelyek a Szovjetunióhoz fűzték Indiát a hidegháború évtizedeiben, megpróbáljon ott visszaszerezni valamennyit az utóbbi bő másfél évtizedben elvesztett orosz pozíciókból. Különösen szeretné Oroszország visszanyerni Indiában a nukleáris technológia és alapanyag fő szállítójának szerepét most, amikor az Egyesült Államok megjelenésével hatalmas konkurenciája támadt az indiai nukleáris piacon.


Putyin és Szingh síkraszállt az űrfegyverkezés ellen, kevéssel azután, hogy Kína bejelentette űrfegyverrel végrehajtott első kísérletét, amelyben egy kiszolgált meteorológiai műholdját semmisítette meg egy rakétával, illetve az arra szerelt robbanófejjel. Orosz álláspont szerint a világűrnek teljesen fegyvermentesnek kell maradnia – jelentette ki az orosz államfő.


Noha Putyin és Szingh közvetve bírálta Kínát űrfegyverrel végzett kísérletéért, a csúcstalálkozóról kiadott közös nyilatkozat szerint egyetértettek abban, hogy tartós háromoldalú gazdasági együttműködést kell kialakítani Oroszország, India és Kína között. Putyin Oroszország támogatásáról biztosította Indiát abban a törekvésében, hogy állandó taggá váljék az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik