Nagyvilág

Vegyi Ali nem bánta meg a kurd felkelés leverését

Szaddám Huszein kivégzett iraki diktátor unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd nem kurdellenességgel magyarázza pártja tettét.

A vegyi fegyverek bevetése miatt gúnynéven Vegyi Alinak hívott Ali Haszan al-Madzsíd kijelentette szerdán az ellene népirtás címén folyó bagdadi perben, hogy nem bánja egyik döntését sem, amelyet a közel két évtizeddel ezelőtti kurd felkelés leverése végett hozott, hozzátéve, hogy az akkori kormány nem nemzetiségük miatt lépett fel a lázadók ellen.

“Ha elkövettem bármi rosszat bármely iraki ellen, akkor hajlandó vagyok bocsánatot kérni tőle. Ha azt kérdezik tőlem, hogy miért tettük azt, amit tettünk, akkor az a válaszom, hogy meg kellett állítanunk az irakiak vérének ontását, amely már több mint 25 éve tartott” – hangsúlyozta.

„Mi azért léptünk fel ellenük, mert együttműködtek az iráni ellenséggel, amellyel mi háborúban álltunk. Nem követtem el olyan hibát, amelyért bocsánatot kellene kérnem” – jelentette ki Ali. A tárgyalást a bíróság elnapolta szombatra.

Az észak-iraki kurdok ellen a 80-as évek végén – még az iraki-iráni háború idején – végrehajtott Anfal-hadműveletben 180 ezer ember esett áldozatul a tömeges kivégzéseknek és a levegőből falvakra ledobott vegyi fegyvereknek. Al-Madzsídon kívül még öt másik vádlott ellen folyik a per. A hetedik Szaddám Huszen exdiktátor volt, akit egy előző perben hozott halálos ítélet alapján december 30-án kivégeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik