Nagyvilág

Az USA katonai tiszteletadással fogadta az irakban lelőtt magyart

A Delaware állambeli Dover légitámaszponton katonai tiszteletadással fogadták a múlt héten elhunyt magyar biztonsági őr földi maradványait, ahová halottkémi vizsgálat céljából szállították – közölte a washingtoni magyar nagykövetség helyi idő szerint kedden az MTI-vel.

A katonai tiszteletadáson a washingtoni magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője vett részt, jelen volt továbbá a Pentagon és az amerikai külügyminisztérium képviselője. A magyar biztonsági őr – aki az amerikai kongresszus által finanszírozott National Democratic Institute for International Affairs (NDI) nevű civil szervezet védelmét ellátó cég alkalmazásában állt – Bagdad nyugati részén az NDI egy gépjárműoszlopa elleni támadásban vesztette életét szerdán.

A fegyveres rajtaütésben az NDI egy amerikai munkatársa, továbbá egy horvát és egy iraki biztonsági őr is életét vesztette. Egy iszlám honlapon másnap megjelent közlemény szerint – amelynek hitelességét nem lehetett független forrásból ellenőrizni – a támadást az Iraki Iszlám Állam nevű, az al-Kaida terrorszervezethez kötődő szunnita csoport vállalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik