Nagyvilág

Nemzetközi ügy a szovjet emlékművekből?

A szovjet hősi emlékművek lebontását lehetővé tevő észt törvény elítélésére szólította fel a világ parlamentjeit az orosz parlament felsőháza.

A szöveg szerint a törvényt készítői a fasizmus felett aratott győzelem emlékének eltörlésére készülnek felhasználni, „hídfőállást létesítve a neonácizmus legalizálásához Európában”. A föderációs tanács felszólítja az észt vezetést, politikai és társadalmi szervezeteket és népet, hogy „tartózkodjanak az Észtország területén 1945 és 1991 között emelt második világháborús hősi emlékművek lebontására irányuló provokatív cselekedetektől”.

Az észt parlament január 10-én fogadta el a hadisírok védelméről szóló törvényt, amely lehetőséget teremt arra, hogy a balti országban lebontsanak több második világháborús szovjet emlékművet, és a temetőkben nyugvó elesett szovjet katonák földi maradványait is máshol helyezzék el, amennyiben a tömegsírok mellett társadalmi létesítmények épülnek, vagy egyszerűen csak „biztonsági megfontolásokból”.

Az orosz parlament alsóháza, a duma január 17-én éles hangú nyilatkozatot fogadott el, melyben azt ajánlotta az államfőnek és a kormánynak, hogy szükség esetén vizsgálják felül Oroszország és Észtország gazdasági és kereskedelmi együttműködését.

Az észt kormányfő kijelentette: az észtországi szovjet hősi emlékműveket, beleértve a tallinnit is, „egyelőre senki sem akarja lebontani”. Kifejtette, hogy a törvény éppen „a sírok és emlékművek ellen irányuló nemkívánatos cselekményeket igyekszik megakadályozni”. Védelmébe vette egyúttal egyes hadisírok áthelyezését, utalva arra, hogy a tallinni emlékmű közelében lévő szovjet katonasírok nem méltó helyen, egy autóbuszmegálló alatt vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik