Nagyvilág

Felmentését kérte a szexbotrányba keveredett izraeli elnök

Államfői mandátumának felfüggesztését kérte Móse Kacav izraeli elnök, miután a főügyész bejelentette, hogy vádat emel ellene szexuális zaklatás miatt. Az elnököt volt női alkalmazottai vádolják, egyikük közülük azzal, hogy megerőszakolta őt.

Móse Kacav izraeli államfő szerdán azt kérte levélben a kneszettől, hogy ideiglenesen mentsék fel hivatalából, miután a főügyész közölte, hogy vádat akar emelni ellene – közölte az izraeli törvényhozás szóvivője.


Az izraeli törvények értelmében egy parlamenti bizottságnak kell jóváhagynia egy ilyen lépést. Kacav hivatala egyelőre nem kommentálta a hírt, csak annyit közöltek, hogy az elnök este tesz nyilvános bejelentést.

Nagy volt a nyomás

Néhány órával a szóvivő bejelentése előtt Cipi Livni izraeli ügyvezető igazságügy-miniszter lemondásra szólította fel az államfőt, miután az izraeli főügyész közölte: vádat akar emelni ellene nemi erőszak és más bűncselekmények címén.„Úgy vélem, Kacav számára a lemondás lenne a megfelelő döntés” – mondta Livni, aki a külügyi tárca mellett ideiglenesen az igazságügyit is irányítja, miután Hájim Ramon volt igazságügy-miniszter felfüggesztette ténykedését perének végéig, amelyet szintén szexuális zaklatás miatt indítottak ellene.

Livni közleményében hangsúlyozta: Kacavot mint egyént jogi szempontból megilleti az ártatlanság vélelme. Ugyanakkor a vád súlyossága és a főügyészi vádemelés miatt jobb lenne neki, ha az elnöki hivatalon kívül bizonyítaná be ártatlanságát.

Kacav lemondását már többen követelték az izraeli közéletben és a sajtóban azután, hogy kedden Menáhem Mazuz főügyész közölte: vádat akar emelni ellene nemi erőszak, szexuális zaklatás, az igazságszolgáltatás akadályozása és tanúk megfenyegetése címén. Az izraeli törvények értelmében az államfőt nem lehet perbe fogni, amíg hivatalban van. Kacav mandátuma júliusban jár le.


Olmert is ellene


Ehud Olmert izraeli kormányfő szerdán lemondásra szólította fel a nemi erőszakkal gyanúsított Móse Kacav államfőt.


“A jelen körülmények között … nincs kétségem afelől, hogy az elnök nem tudja ellátni tisztségét és távoznia kell a posztjáról” – jelentette ki a miniszterelnök egy, Izraeli biztonságáról rendezett konferencián elhangzott beszédének a bevezetőjében.

A vád

A 61 éves Kacav ellen több volt női alkalmazottja tett panaszt nemi bűncselekményekért. Az igazságügy-minisztérium keddi közleménye szerint a vádiratban szerepelni fog, hogy azon négy nő közül, aki feljelentette az államfőt, az egyik nemi erőszak elkövetésével is vádolja. Ha bíróság elé állítják, és bűnösnek találják, akkor 3-tól 16 évig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítélhetik.


Kacav ügyvédje szerint az elnöknek az a meggyőződése, hogy ki fog derülni ártatlansága. A vele szemben felhozott panaszok egy része elbocsátott alkalmazottainak a bosszúja – tette hozzá. Kacav korábban olyan állítást is tett, hogy politikai ellenfelei esküdtek össze ellene és állnak bosszút rajta.


Hivatalban lévő elnököt csak abban az esetben lehet bíróság elé állítani, ha a parlament előtte elmozdította őt tisztségéből, vagy ha önként lemondott. Kacav már korábban közölte, hogy ha vádat emelnek ellene, akkor kész felfüggeszteni magát hivatalából. Mandátuma eredetileg idén júliusban járna le.


Kacav elődje, Ezer Weizman 2000-ben, éppen hivatali idejének lejárta előtt lemondott, mert az akkori főügyész megállapította, hogy jogtalanul fogadott el több mint 300 ezer dollár értékű ajándékokat egy francia milliárdostól, de ellene soha nem emeltek vádat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik