Nagyvilág

Betört a tél Európába

Három autós vesztette életét a téliesre fordult időben Németországban, ahol a hó súlyos fennakadásokat okozott az országi déli részének közúti és légi közlekedésében. A havazás megszakította egy időre a légi forgalmat a stuttgarti és a müncheni repülőtéren. Az előrejelzések szerint a havazás csütörtökre eléri az ország északi részeit is és várhatóan szombatig tart.



Betört a tél Európába 1

Európa-szerte munkába álltak a hókotrók (fotó:MTI)



Hatezer autós töltötte gépkocsijában vagy alkalmi szálláshelyen a szerdára virradó éjszakát Franciaországban a Párizstól dél fele haladó A6-os autópálya 140 kilométeres szakaszán az egy napja tartó havazás és a csúszós utak okozta fennakadások miatt. Az ország keleti részét szerdára 25 centiméteres hó borított be, a teherautók előtt lezárták a nagyobb közlekedési útvonalakat. A hó súlyától, illetve letört ágaktól leszakadt vezetékek miatt Auvergne és Limousin régiók kisebb településein 130 ezer háztartatásban ment el a villany szerda reggel, 80 ezer otthonban még délután sem volt áram.

Síelnek a politikusok


Az órákon át tartó sűrű hóesés kaotikus állapotokat idézett elő Karintia és Tirol osztrák tartományok egyes részein. Számos hóborította utat le kellett zárni, 12 ezer otthon maradt áram nélkül szerdán reggel a Dráva völgyében. A hatóságok felkérték a lakosságot, hogy ha lehet, kerülje el a majd egyméteres hó borította Karintia közútjait. Egyetlen helikopter sem tudott leszállni a havazás miatt szerdán a kelet-svájci Davosban, ahova épp ezen a napon várták a nemzetközi politikai és üzleti élet magas rangú képviselőit a Világgazdasági Fórumra. A közlekedési problémák ellenére a hó inkább kellemesen lepte meg a fórum 2500 részvevőjét, akik közül sokan amúgy is síelésre szokták kihasználni a világ üzleti-politikai krémjének találkozóját a svájci üdülőhelyen.

Ha síelés…

akkor országajánlók, beszámolók, linkgyűjtemények, folyamatosan frissülő hójelentés – tájékozódjon a FigyelőNet Sívilág mellékletéből.

Hóesés Mallorcán

A szerdára virradóra lehullott vastag hó miatt egy autópálya és mintegy húsz magashegyi hágó vált járhatatlanná Spanyolországban. A polgári védelem készültséget rendelt el a rendkívüli időjárás által leginkább sújtott kilenc északi tartományban, de erősen havazott szerdán a közép- és dél-spanyolországi hegységekben is. Még Mallorcán is esett a hó az 500 méteres tengerszint feletti magasságon túl. Az idei tél első havazása zavarokat okozott a brit fővárosban és környékén is, ahol késtek a vonatok, lelassult a közúti közlekedés és még a metró is akadozott. Vékony hóréteg borította be szerdára Anglia keleti és déli vidékeit.

Olaszország északi részére esőzésekkel érkezett meg a tél, havazás jobbára csak a magasan fekvő részeken fordult elő. Az utóbbi tavaszias napokat követő hirtelen fordulat a következő 24 órában átterjed az ország középső és déli részeire is, és a havazás is gyakoribbá válik. Az olasz Alpok számos részén a hó vastagsága meghaladta az 50 centimétert, így szinte minden ismert sípálya jól használható a térségben.

Káosz Csehországban

A nagy havazás kaotikus állapotokat teremtett szerdán Csehországban, ahol a prágai nemzetközi repülőtéren mintegy 100 járatot kellett törölni. Éjszaka lezárták egy időre a Prága és Brünn (Brno) közti autópálya nagy részét is. Nem járható a német és az osztrák határátkelőkhöz vezető utak egy része. Ostravában a hóviharban több súlyos baleset is történt, amely egy emberéletet is követelt.

Az erős havazás járhatatlanná tett szerdára több dél-lengyelországi határátkelőhelyet is. A cseh határon keresztbe fordult kamionok miatt három átkelőhely vált teljesen vagy részben használhatatlanná, és autóval nehezen megközelíthető a radomierzycei lengyel-német határátkelőhely is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik