Nagyvilág

Irán mégis együttműködik

Irán közölte kedden, hogy továbbra is együttműködik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) annak ellenére, hogy egy nappal korábban az országból kitiltotta a szervezet 38 ellenőrét.

Teherán – amelyet a Nyugat azzal vádol, hogy atomfegyvert fejleszt – az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az országra kirótt szankciókra megtorlásul tiltotta meg a NAÜ ellenőreinek beutazását az országba. Az iráni parlament december 27-én fogadta el azt a törvényt, amely utasítja a kormányt, hogy korlátozza a NAÜ-vel folyó együttműködést a tavaly decemberi BT-határozat miatt.

Golámhoszein Elham, a teheráni kormány szóvivője kedden kijelentette: nincs problémájuk a NAÜ-vel, az együttműködést a szervezettel ugyanolyan keretek között folytatják, mint korábban tették. A NAÜ-nél úgy vélekedtek, a döntés nem akadályozza a szervezetet abban, hogy ellenőrizze azt az üzemet, ahol Irán a tervek szerint hamarosan a kísérleti szintről üzemire emeli – a BT-tilalom ellenére – a nukleáris üzemanyag előállítását.

A NAÜ ellenőrei rendszeresen látogatják az iráni nukleáris létesítményeket. Irán csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez. Az ENSZ BT azért határozott el büntetőintézkedéseket Irán ellen, mert az nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítást célzó munkálatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik