Külföld

Időszerű egy Gyurcsány-Fico találkozó

admin
admin

2007. 01. 23. 07:53

A kisebbségvédelmi normák betartása a magyar-szlovák megegyezés egyik eleme – véli a napokban hivatalba lépett pozsonyi magyar nagykövet. Egyeztetések folynak egy Gyurcsány-Fico találkozóról is.

Szlovákia is aláírta a kisebbségvédelmi keretegyezményt, a nyelvi chartát. “Nem kérünk tehát semmi olyat, ami a szlovák jogrenden túlmutatna” – fogalmazott Heizer Antal az Új Szó keddi számában megjelent interjújában. A nagykövet az elmúlt évtizedben a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Hivatal alelnökeként, majd elnökeként az európai kisebbségpolitikai normákon nyugvó magyarországi kisebbségvédelmi rendszer kialakítása volt a feladata.

Akkor érdemes miniszterelnöki találkozókat tartani, ha azok tényleges eredményekkel kecsegtetnek. „Egy rosszul időzített, rosszul előkészített miniszterelnöki találkozó magában hordja a kudarc lehetőségét, ami évekre visszavetheti a kétoldalú kapcsolatokat, s amire a közelmúltban már volt példa” – mondta. Folynak az egyeztetések egy magyar-szlovák kormányfői találkozóról, a nagykövet személyes reményei szerint ennek feltételei 2007 első felében kialakulnak.

Egy ilyen találkozó mindig nagyon fontos, ám ez a kapcsolatoknak csupán az egyik eleme – így a magyar diplomata, aki nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a két ország minisztériumai között jó a kapcsolat, mert a partnerek ezen a szinten „a szlovákiai kormányváltást követően is megtalálták egymást.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.