Nagyvilág

Titkos az iraki csapatkivonás menete

Nincs megszabott menetrendje az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonásának – szögezte le George Bush amerikai elnök egy hétfőn közölt interjúban.

Bush nem erősítette meg azokat az információkat, amelyek szerint már a nyár végén megkezdődhet az amerikai erők kivonása. „Nem szabunk meg menetrendet, mert akkor az ellenség ahhoz fogja igazítani a taktikáját” – jelentette ki a USA Today című napilapnak.

George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnoka azt mondta a múlt héten, Robert Gates amerikai védelmi miniszter iraki látogatása idején egy sajtóértekezleten, hogy a nyár vége felé kezdődhet meg az amerikai csapatok fokozatos kivonása az arab országból. Az amerikai elnök azonban nem kívánt hasonló előrejelzésekbe bocsátkozni a hétfőn közölt interjúban, sőt azt sem zárta ki, hogy az amerikai katonák utódjának hivatalba lépésekor (2009. január 20.) is Irakban lesznek még.

Az amerikaiak többsége helyteleníti Bush iraki politikáját – tűnt ki a Newsweek című tekintélyes amerikai hetilap megbízásából készített legutóbbi közvélemény-kutatás eredményeiből. A megkérdezettek 68 százaléka foglalt állást Bush új iraki stratégiája ellen, amely az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámának (21 500 fős) növelését irányozza elő. Mindössze 26 százalék nyilatkozott egyértelműen támogatóan. 50 százalék szerint éppenséggel csapatcsökkentésre lenne szükség, 18 százalék szerint pedig a jelenlegi csapatlétszám fenntartása lenne a helyes politika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik