Nagyvilág

Tárik Aziz a pápához fordult

XVI. Benedek pápa személyes közbenjárását kérte olaszországi ideiglenes menedékjog megszerzéséhez ügye bírósági tárgyalásának megkezdéséig Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettes – állítja egy londoni lap.

Tárik Aziz, a (keresztény vallású) volt iraki külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az egyházfő segítséget nyújt az ideiglenes szabadlábra helyezésre irányuló kérelmének a teljesülésében.


Tárik Aziz 2003 áprilisában önként megadta magát az Irakot megszálló amerikai hadseregnek. Jelenleg egy titkos iraki börtönben tartják fogva, amerikai őrizet alatt. Egészsége az utóbbi napokban megromlott, miután erkölcsi és fizikai állapotára végletesen negatív hatással volt Szaddám Huszein volt iraki diktátor és két vádlott-társa, Barzán at-Tikriti és Avad al-Bandar kivégzése.

Aziz a The Sunday Telegraph című brit lapnak adott interjúban elismerte, hogy „szerette Szaddámot”, aki „barát, kolléga és főnök volt számára egy személyben”. „Azon a napon, amikor megölték, Irak vele együtt meghalt” – mondta a volt iraki miniszterelnök-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik