Nagyvilág

Szerbia: a legtöbb szavazattal vesztettek a radikálisok

Bár a legtöbb szavazatot Szerb Radikális Párt (SRS) kapta a vasárnapi szerbiai parlamenti választásokon, várhatóan a demokratikus irányultságú szerb pártok valamilyen koalíciója alakíthat majd kormányt – derült ki az előzetes adatokból. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) valószínűleg három képviselője jutott be. Végleges adatok csütörtökre várhatóak.

Az ultranacionalista radikálisok nyerték el a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott szerbiai parlamenti választásokon, de a demokratikus pártok együttvéve elég mandátumot szereztek ahhoz, hogy ők alakíthassák meg az új kormányt, ha félreteszik ellentéteiket.

A szavazóurnák lezárása után négy órával még csak az látszott biztosnak, hogy a parlamentben a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló Vojislav Seselj pártjának 81 mandátuma lesz, Boris Tadic államfő Demokrata Pártjának (DS) 65, Vojislav Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjának (DSS) 47. A gazdasági szakemberek liberális irányzatú pártjaként emlegetett G17 Plusznak 19, a milosevici örökséget ápoló Szerb Szocialista Pártnak (SPS) 16, és a liberálisok vezette négyes pártszövetségnek 15.

A nemzeti kisebbségeket képviselő pártok közül biztos befutónak számít a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 3 képviselővel, a dél-szerbiai bosnyákok pártja 2 képviselővel, s két roma párt 1-1 képviselővel. A határon mozog, s a pontos végeredmény kiszámítása után akár parlamentbe is juthat még a két kis magyar párt alkotta Magyar Összefogás Koalíció, s a délnyugat-szerbiai albánokat képviselő választási szövetség.

A biztos és végleges eredmény – tekintettel a bonyolult szavazatelosztási rendszerre – csak január 25-re várható. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy jelentős változás nem várható az előzetesen közölt adatokhoz képest.

Békés választások

A köztársasági választási bizottság (RIK) vezetője, Mihajlo Rulic szerint a választáson komolyabb szabálytalanságok nem történtek. A választást megfigyelő a Központ a Szabad Választásokért és a Demokráciáért (CESID) nevű civil szervezet vezetője, Zoran Lucic is azt mondta, hogy a végeredményt érdemben nem befolyásoló kisebb incidensektől eltekintve a választás szabályos volt.

A békefenntartók felügyelete alatt Koszovóban is békében, viszonylag magas részvétellel zajlott a választás, itt szinte csak szerb nemzetiségűek járultak az urnákhoz.

Nincs szükségük kisebbségekre a kormányalakításhoz

Az máris csaknem bizonyos, hogy – amennyiben hinni lehet a választások előtti politikusi nyilatkozatoknak – a demokratikusnak minősített szerb pártok valamilyen koalíciója fog majd kormányt alakítani, mivel Seselj pártjával koalíciót kötni csak a szocialisták mutatkoztak hajlandónak, ám ők ketten kevesek a kormányzáshoz.

A kormányalakítás azonban nehéznek ígérkezik, s a nemzeti kisebbségek számára kedvezőtlen körülmény, hogy a demokratáknak ehhez nem lesz szükség – vagy csak alig – az ő támogatásukra.

Jöhet az ENSZ-döntés

A vasárnapi választás volt az első Szerbia és Montenegró uniójának tavalyi felbomlása óta. Röviddel a választások után várhatólag nyilvánosságra hozzák a nemzetközi jogilag Szerbiához tartozó, jelenleg ENSZ-igazgatás alatt álló Koszovó tartomány jövőjére vonatkozó ENSZ-tervet. A Nyugat attól tartott, hogy újabb válság alakulhat ki a Balkán-félszigeten, ha a radikálisok egyértelmű győzelmet aratnak a szerbiai parlamenti választásokon, s a világszervezet – mint várható – Koszovó függetlensége mellett dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik