Nagyvilág

Olajfolt úszik Anglia partjainál

Nagy kiterjedésű olajfolt alakult ki hétfő hajnalra Anglia délnyugati partjainál, ahol egy sérült konténerhajóból szivárog az üzemanyag.

A brit bejegyzésű Napoli még a múlt csütörtöki hatalmas viharban kapott léket Cornwall grófság partjaitól 80 kilométerre. A brit parti őrség a mozgásképtelenné vált, 2323 konténerrel megrakott, 62 ezer tonnás hajót a part menti sekély vizekre vontatta, és ott szándékosan zátonyra futtatta, nehogy a Napoli teljes rakományával együtt elsüllyedjen a nyílt tengeren. A hajó azonban megdőlt, fedélzetéről kétszáz konténer, üzemanyagtartályaiból pedig kétszáz tonna gázolaj került a tengerbe.

A vízbe szivárgott üzemanyagból azonban hétfő hajnalra 8 kilométer hosszú olajfolt alakult ki a Cornwallal szomszédos Devon grófság partjainál. Az olaj egyelőre nem érte el a szárazföldet, de a parti őrség már több, olajjal borított madarat talált.

Az angol környezetvédelmi hatóság helyi illetékese azt mondta a BBC-nek, hogy az érintett partvidék a világörökség része, és “rendkívül érzékeny” környezeti térségnek számít.

A hajón még 3500 tonna olaj van, melynek a kiszivattyúzását hétfőn kezdik meg, illetve tervezik a konténerek leemelését is a fedélzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik