Külföld

Irán kitiltotta az atomellenőröket

admin
admin

2007. 01. 22. 14:28

Irán úgy döntött, hogy nem engedi be atomipari létesítményeibe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 38 ellenőrét, megtorlásul az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az országra kirótt szankciókért.

A NAÜ – az ENSZ szakosított szerve – 38 ellenőrének nevét tartalmazó listát egy teheráni különbizottság állította össze, amelyet az Irán elleni büntetőintézkedéseket elrendelő, 1737-es számú BT-határozat december 23-i elfogadása után hívtak életre. A teheráni illetékes közölte, hogy ez az első lépés azoknak az intézkedéseknek a sorában, amelyek célja a NAÜ-vel folytatott együttműködés korlátozása.

Az iráni parlament december 27-én elfogadott egy törvényt, amely arra utasítja a kormányt, hogy vizsgálja felül a NAÜ-vel folyó együttműködést a BT-határozat miatt. Aláeddin Borudzserdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke nem árult el részleteket a tilalom alá eső ellenőrök listájáról, de hangsúlyozta, hogy azt „nem nemzeti kritériumok alapján” állították össze.

A NAÜ ellenőrei rendszeresen látogatják az iráni nukleáris létesítményeket. Irán csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez. Az ENSZ BT azért határozott el büntetőintézkedéseket Irán ellen, mert az nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítást célzó munkálatait. Számos ország attól tart, hogy a jelenleg még csak kutatási stádiumban lévő polgári célú iráni atomprogramot később katonai célok szolgálatába állítják. Teherán következetesen tagadja, hogy ilyen szándéka lenne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.